tisdag, juni 30, 2009

En dröm har gått i uppfyllelse

Idag har jag med sällskap av Jenni och hennes sambo haft en heldag i bilen: vi åkte till Vreta naturbruksgymnasium i Linköing för att köpa en rockard. En fin, fjädrad, högbyggd rockard... en sådan som jag drömt om ända sedan jag köpte Dimma för 3 år sedan, ja egentligen ännu längre; redan när jag hade Putte för 8-10 år sedan ville jag ha en ordentlig rockard.

Med tanke på vad de kostar, från 16.500kr och uppåt, så har det liksom aldrig varit aktuellt att köpa någon tidigare. Och de kommer i princip aldrig ut på begagnatmarknaden heller, tro mig, jag har haft stenkoll de här 3 åren... Nu hade jag dock den fantastiska turen att komma över en begagnad, så då var det bara att länsa kontot och åka (och vara inställd på att det blir nudlar till middag resten av sommaren. Nudlar och havregrynsgröt. Med vatten. =))

Jag var förstås tvungen att provköra när vi kom hem, trots att klockan var mitt i natten. Det kommer behöva göras ett par mindre ändringar med hjälp av maken och svetsen för att få det optimalt till häst och sele: svängeln får flyttas ner ett snäpp för att få en helt rak draglinje med lokselen, och sedan behöver nog vinkeln på skaklarna ändras lite i fram för att få vikten i skaklarna perfekt: Dimma är nog snäppet högre än de hästar som dragit vagnen tidigare. Det är dock fullt körbart redan nu, bara att det blir ännu bättre med dessa små ändringar. Tur att det är "piece of cake" när man är gift med en svetsare, bara han får tid ngn gång. =) Lite färg på sedan, så är vagnen så gott som ny.

Dimma trivdes bra framför vagnen, och matte i den samma, så nu kommer dett bli mycket körning! Som vanligt blir det bild på Dimma med tom vagn, det är allt för svårt att vara fotograf och kusk samtidigt! =)

söndag, juni 28, 2009

Vad händer i odlingarna just nu?

Jo det växer så det knakar, verkligen!Tomater finns det gott om, trots att samtliga plantor vid TVÅ tillfällen rensats hela på sian frukter av två små klåfingriga flickor (det är då man funderar på om barnaga inte är en bra ide trots allt... =))
På en av plantorna har vi en jätteblomma som ser minst sagt annorlunda ut, skillnaden är markant mot den normala jämte...Paprikorna är riktigt stora, längsta är en 7-8cm lång, och små chilifrukter kommer också, och plantorna blommar så det står härliga till!Likaså är physalisplantan helt full i blommor och små frukter. Spännande att smaka EGEN physalis längre fram!Sockerärtor och spritärtor blommar fint och en del ärtskidor har redan utvecklats.
Gurkörten blommar, med blå OCH rosa blommor. Har aldrig sett de sistnämnda tidigare...
Morötterna är små men mycket goda, och landet plundras regelbundet av en viss liten tjej... Sedan så blommar den... röda?! pionen som jag fick av Fru Andersson förra året, men inte tusan är den röd iaf! =) Men jättefin det är den!

torsdag, juni 25, 2009

Höskörd

Första lasset hö är inkört och ser jättefint ut! I år blir det lite så som jag inte vill ha det med höet: från flera olika vallar vid olika tidpunkter... =/ Det blir så dyrt med flera analyser! Men jag satsar på att ta analyser på de största partierna (2 st tror jag), och sedan blanda ut med det oanalyserade (det som tagits in idag). Jag gillar det inte riktigt, men så får det bli. Och höet ser himla smakligt ut, nästan så man blir lite hungrig själv. =)

tisdag, juni 23, 2009

Badtokig!

Idag skulle jag varit på styrelsemöte med dagis, ngt som är jättetrevligt, men jag orkade inte. Jag orkade ingenting egentligen, men lät mig övertalas att följa med till sjön på Möesseberg med några vänner.

Frågan är vad som har hänt med min lätt vattenrädda lilla dotter? Som tidigare tagit 2 timmar på sig att våga sig ut till knädjupt? Ja det var det iaf slut med idag, Alma var helt sjövild i vattnet. Man såg inte mer än huvudet av henne mest hela tiden och hon gjorde sitt bästa för att simma också, och nog tog hon sig framåt lite iaf.

Hon hoppade också från bryggan på det djupa (naturligtvis med mamma med i vattnet) gång på gång (med flythjälp på)., och simmade sedan till stegen, klättrade upp och så hoppa igen. Jag slutade räkna vid 50ggr... I början var det lite otäckt ibland, hon hamnade ju helt under vattnet varje gång hon hoppade i, men det var samtidigt så roligt att hon inte kunde låta bli att fortsätta. Det var bara 19 grader i vattnet så efter några timmar var hon så kall att hon bara skakade och jag fick bära upp henne, men det enda hon ville var att bada mera, mera, mera. =)Vi råkade även ut för en osedvanlig osympatisk människa på badet. Där finns två stora grillplatser vid badet och vid den närmaste satt 2 par och grillade. Vi frågade om det gick bra att vi lade på våra grönsaksspett efter att de grillat klart sitt kött, men det gick inte, för det "kändes inte bra att vi grillade gratis över deras grillkolsrester". Så sjukt snålt och irriterande! Vi hade ju egen kol med oss, men skulle vi vänta tills deras rester kallnat och sedan lägga på våran då? Fullt realistiskt med 3 hungriga små barn med sig? Sådant gör mig vansinnig! De kunde ju utan vidare fått våran kol isället, men vi belv så irreterade på deras inställning så vi tappade helt lusten till ngn grillning alls. Som tur var så var folket vid den andra grillen betydligt trevligare. Där var det redan ett antal olika familjer som grillade, så det fick plats några till.

måndag, juni 22, 2009

En rosa mardröm

Jag har börjat måla huset. Med sk "röd grundfärg". Den är inte röd, den är rosa. Grisrosa. Tunn och svårmålad, dräller överallt, en riktig mardröm att måla med trots att den var dyr och bäst i test och gud vet vad. (fast det går faktiskt bättre ju mer jag målar. Jag "lär mig färgen"...). Och det ser ju förjävligt ut också. Tydligen ska det göra det med grundfärg... *suckar* Känns liksom lite omotiverat att måla så det bara blir fulare!?!
Ngt som förhoppningsvis inte ska bli fulare iaf är fönstren. Dessa ska också renoveras i sommar, åtmninstone på de mest utsatta sidorna av huset. De andra kan i nödfall vänta ett år till. Ser fram emot att få fina fönster, det här så ju för deprimerande ut! Man kan väl säga att jag påbörjat steg 1: två fönster är iaf nedlyfta. =D

söndag, juni 21, 2009

12 intensiva hästtimmar, -Mössebergsturen 2009

Vilken dag! Vi har haft helt fantastiskt roligt! Det var alltså idag den efterlängtade Mössebergsturen ägde rum. Vi blev 11 hästar av alla tänkbara raser och storlekar (nsv, fjord, hbl, vbl, arab, russ, shetland) och lika många människor i olika åldrar som red resp körde iväg efter en viss försening: en häst hade ont i hoven men detta löstes, vi hade ju inte mindre än TVÅ utbildade hovslagare med på turen. Idealiskt! =)

Hela gänget

Vackra MössebergVår hovslagare Maria (som är värd sin vikt i guld!) med sin LimonaVår standinhovslagar Åsa med fjordingdam på 21 (?) år. Mycket trygg att ha först vid möte av pensionärer med paraply på smal väg. =DDet blev en riktigt skön tur med alldeles perfekt väder, lagom varmt för att hästarna skulle orka den drygt 3,5 mil långa turen i de branta backarna bra. Mycket givande hästdisskusioner, allmänt trams och nya roliga kontakter knöts också.

Inte nog med det, det uppstod även kärlek på turen. Det var Dimma som förälskade sig i en mkt stilig valack av alldeles rätt ras. =) De ville inte vara ifrån varandra på hela turen utan mer eller mindre krävde att få stå vid samma träd med konstant kroppskontakt när vi pausade vid sjön. Så söta! Brunstiga Dimma var mer än klängig på stackars (nåja... Han var nog rätt nöjd=)) Lukas och de fungerade riktigt riktigt bra ihop.
Detta gjorde att vi vid hemkomsten driftade oss att sätta ihop Dimma och Lukas och tömköra par. Lukas är en van parhäst men Dimma hade ju aldrig varit med om ngt liknande. Lite konstigt tyckte hon att det var i början men med lite stött och pepping och nya kärleken jämte så slappnade hon snabbt av och tyckte situationen var helt okej. Svårare var det för matte som heller aldrig kört par innan, men det gick skapligt där också! =)
Och kolla här, tänk att tre så här stora (Eller, jag menar förstås snygga) rumpor får plats på samma bild!? =)Så häftigt att få prova! Både jag och Dimma lär leva på den här upplevelsen (både turen och parkörningen) ett tag Dimma älskar ju att lära sig nya saker så det här blir nog en höjdare om vi får tillfällen att prova igen vilket jag förstås hoppas! Hon är en pärla, min vackra häst!

torsdag, juni 18, 2009

Kaninblogg!

Idag blir det en massa kaninbilder här på bloggen!

Småbebisarna är nästan 2 veckor och har öppnat sina ögon och är helt bedårande. Dock är de helt omöjliga att fota, det här är det bästa jag lyckats åstadkomma... Blir enklare när de börjar gå ur boet om ngn vecka!Lilla vädurshonan är nu 4 månader och supersocial. En riktig myskanin!Nytillskottet, en 3-månaders tysk jättescheckTill sist en bild på inlånade honan av rasen belgisk jätte, och Elin som är hennes blivande matte.

Våran lilla galning

...nog är hon den sötaste, och tokigaste, som finns!?! =D ÄLSKLINGEN!!!

Dagisavslutning

Idag var det dax för dagisavslutning, dessbättre slutade det regna och solen tittade fram så vi kunde vara ute. Barnen sjöng och dansade och vi hade knytis och allt var bara trevligt och okomplicerat, precis som det ska vara tycker jag!
Och här får icke-närvarande släktingar också ta del av lite små grodorna: =)

tisdag, juni 16, 2009

Nyhet i örtlandet

...är curryört! (Helichrysum angustifolium) En underlig silverfärgad växt som luktar curry, vilket är lite konstigt eftersom blandningen curry påstås kräva minst 27 ingredienser... Här har ni den iaf, i bakgrunden koriander. (jag har jättegott om just koriander, så vill ngn ha en planta eller två så säg bara till!)I övrigt så ser det ut så här i örtlanden just nu i mitten av juni. Det händer hela tiden nya saker, vissa sorter (kummin och körvel) har gått i frö, andra blommar eller är på god väg, och allt växer så det står härliga till!Flera sorters timjanNågot som är lite intressant är att vissa örter ändrar karaktär helt från år 1 och framåt, här tänker jag främst på salvia. Salvian har rundade lite luddiga, inte helt gröna blad när man köper en liten kruka på plantskolan, men när man ser salvia etablerad i trädgårdar så har ludenheten försvunnit och bladen blit enfärgat gröna och lätt spetsiga. Intressant! Samma planta år 1 och 2 :

måndag, juni 15, 2009

Heldag på lekplatsen

I morse när vi kom till dagis så var det väldigt tomt på bilar... konstigt...? Det visade sig att dagis var stängt idag (vilket jag eg visste om... =)) så vi fick hitta på ngt annat istället. Det blev en heldag på lekplatsen vid Mösseberg tillsammans med en vänfamilj från Törestorp. Grillning, jordgubbar och mycket, mycket lek!