söndag, november 29, 2009

Första advent

Så var det första advent igen då, i år har jag inte hängt med alls. Har varken bakat, pysslat eller pyntat alls. Inte en ljusstake är uppe ens. Huvudet har ju varit fullt av andra saker, och dessutom är det bara regn och lervälling ute så jag vet inte hur jag ska få julkänslan att infinna sig....

fredag, november 27, 2009

Biolog design

Idag startade arbetsförmedlingens kurs "biolog design" i Tidaholm. Inte fullt så exotiskt som det låter, det har varken med biologi eller design att göra, utan syftar till att man med hjälp av div övningar enl ett visst koncept, ska komma fram till vad som är ens bästa jobb.

Och namnet, kan man undra? Ja det är en helt annan historia om en kvinna som genom att arbeta på det här sättet, lyckades kombinera sina erfarenheter och möjligheter inom ämnena biologi och design, och på så vis hitta en egen nich...

Jag började dagen med att komma en halvtimme försent, inte så att jag inte var ute i god tid för det var jag, men jag ägnade en halvtimme åt att irra runt i Tidaholm, trång stad som inte var helt lätt att hitta i. Och sedan skulle jag hitta parkering, helst en där jag fick stå längre än 1 timme. Nå, jag lyckades tillslut.

Kursen ja, vad ska man säga. Det är lite luddigt än så länge (och ska så vara tydligen, säcken ska knytas ihop så småningom...) Det var mycket om att fundera över sina egna tankar, känslor, erfarenheter och möjligheter för att lösa olika uppgifter, och lite disskusioner. Ganska roligt faktiskt, ska bli spännande att se vad det här kan leda till!

Och bilen då? Tja, idag var faktiskt första gången jag tyckte det var roligt att köra. Jag gillar absolut den här bilen, och efter lite prat med finansiären =) så blev det till att skriva på papper! Så nu är jag ägare till en himla fin bil! Det var lite som skulle fixas på den, bortmontering av ett armstöd, byte av torkaren bak och lite annat smått och gott, så nu får jag vänta en vecka på min efterlängtade bil.

Nåja, jag kan väl köra gamla opeln en vecka, det jobbiga är bara att man inte ser ut genom bakrutan... Sitter sådan där solfilm på, väldigt gammal och sliten solfilm som fungerar lika bra mot att se igenom åt bägge hållen sas... Det enda som går att se bakåt är bakomvarandes strålkastare, men det är helt omöjligt att bedömma om han närmar sig eller vad som egentligen händer där bak. Läskigt tycker jag!!

torsdag, november 26, 2009

Provkörning!

Hela dagen har vi åkte runt och tittat på, och provkört, div bilar. Nu finns det ju inte så jättemkt att välja på med mina önskemål (hyfsat ny, kombi, automat, gärna med drag och möjlighet att dra iaf 1400kg på b-kort... Och inte för dyr då) men ett par favoriter (och ett absolut NEJ!)

De som jag gillat bäst och som uppfyller ovanstående skapligt, är dels en Mitsubishi galant, 2001:a. Lättkörd och pigg, men tyvärr lite rost, oklarheter gällande kamremsbyte och ganska törstig. Nästa är en peugot 307, 2003:a. Lite för dyr egentligen men fräsch och fin och drar betydligt mindre.

Peugoten fick följa med mig hem på prov så jag får prova att köra den lite mer, i morgon bär det av till tidaholm för kursstart, "biolog design". Tror jag kan komma att gilla den här bilen!

onsdag, november 25, 2009

Besiktning

Besiktning för opeln idag. Jag tänkte som så att jag får vara glad om jag får lov att köra den hem efteråt överhuvudtaget, men tro´t eller ej, den klarade sig! Fick en 1:a på att ena halvljuset var felriktat och kommentarer om rost lite här och var samt att katalysatorn nog var på upphällningen, men det var bara att tuta och köra ett år till. (Inte för att jag vill köra den så länge, men mat vet ju aldrig...)

tisdag, november 24, 2009

Körkort

Ja idag var det dax, först teoriprov på förmiddagen, och sedan uppkörning på eftermiddagen.

Teoriprovet var jag ganska säker på att klara, där kommer liksom inga obehagliga överraskningar utan har man pluggat tillräckligt mycket så klarar man det bara. Och det gjorde jag också, inga problem där.
Inför körprovet var jag desto mer nervös. Där kan vad som helst hända, mina nerver är inte de bästa =) och jag skulle dessutom köra i mörker och rusningstrafik (nåja, hur mkt rusning kan det vara i lilla Falköping? Men ändå... =))

Jag tycker ärligt talat att jag körde ganska dåligt, jag var fruktansvärt nervös så det blev lite fippligt. Eller mycket. Men jag körde uppenbarligen inte tillräckligt dåligt för att bli kuggad i alla fall! =D Ni ser ju vilken ruta krysset hamnad i! Det enda uppköraren hade att klaga på var att jag vid ett tillfälle valde att inte köra om en traktor. Jag tyckte mig inte kunna bedömma avståndet till de mötade bilarna i mörkret och avstod därför omkörningen. Det var tydligen onödigt försiktigt gjort, men jag är hellre överdrivet försiktig än tvärt om så!

Nu borde jag vara glad över att ha tagit mitt körkort, och dessutom kommit ganska billigt undan med bara 13 körlektioner, och det är jag väl också, men... Ja det finns ju alltid ett men. Den här gången är menét att körkort innebär att jag måste köra bil, och jag är ju inte så förtjust i det. Jag är rädd för att köra, rädd för att något ska hända.

Extra rädd är jag eftersom min bil är ett gammalt härk från 92, utan som varesig ABS-bromsar eller airbags. Den ska besiktigas i morgon, och jag är väl lite kluven över hurvida jag vill att den går igenom eller inte. Egentligen vill jag ha en annan bil, lite säkrare sådan... Någon som känner sig manad att låna mig 20.000kr så att jag kan köpa en sådan?

torsdag, november 19, 2009

34 dagar

Vid 34 dagars ålder slaktas broilerkycklingarna, de billiga kycklingar vi hittar i frysdisken. De väger vid slakten 2-2½kg.

Jag stod och tittade på mina faverollekycklingar idag, och insåg att de var just så gamla. Och väldigt små med ovanstående siffror i tankarna. Då är ändå faverolle en ras som lämpar sig för den som vill ha kött, och kycklingarna anses växa bra...

Plockade fram vågen... runt 250g vägde de alla tre. (De jämngamla appenzellerkycklingarna, en lätt ras som är äggläggare, inte köttproducenter, vägde 140g.) Det känns helt sinnessjukt, de kommer ur lika stora ägg, är lika stora när de kläcks men broilerdjuren växer till 10ggr högre vikt på samma tid. Både för att man har avlat dem till att växa extremt snabbt, och för att man driver upp dem på olika vis. Inte konstigt att de stackars broilerkycklingarna ofta inte kan gå utan mer eller mindre krälar fram när de är en månad. Tur att de slipper bli äldre än så, kanske man får säga i det här fallet... =/

söndag, november 15, 2009

Utsläppta höns & lite faverollebilder!

Så där ja, nu är hönorna utsläppta! En del mindre grejer ska förstås göras innan gårdarna är helt färdiga, men det är iaf tillräckligt klart för att hönsen ska kunna vara ute!

Vädret idag lämnade ganska mycket mer att önska tyckte hönsen, men en liten sväng har de iaf varit ute och sprätt i löven. Hoppas vi kan få lite uppehåll från regn och blåst så att pullorna vill vara ute lite mer.

Sedan har vi lite nya bilder på faverolledamerna också, de är SÅÅÅ fina, jag är så förtjust i dem!!

lördag, november 14, 2009

Instängda

Nu äntligen, hönsgården är såpass klar att hönorna kan få gå ut i morgon!! Idag fick Stybbe bygga dörrar som jag sedan målade och nätade, i otrevligt höstruskväder. Det kändes faktiskt som om det var mörkt hela dagen idag, och regnat och blåste har det gjort mest hela tiden. =/ Jag är därför tveksam till om hönsen verkligen tänker gå ut i morgon, de är lite bekväma av sig. Antagligen står de bara i luckan och kacklar förnärmast över kyla, väta och blåst... =) Någon kanske undrar hur det gått med min sjuka faverolletupp? Det har varit mycket upp och ner, han började äta men slutade lika snabbt igen, men så fick jag annan antibiotika i tisdags, tylan, och det verkar *peppar peppar* ha gjort susen. Tuppe är avsevärt piggare, han putsar sig och har stenkoll på vad som händer kring honom, äter, inte bara lyxkäk utan även av mer vardagliga saker som spannmål. Och han hackar efter mig när jag ska medecinera. Och i det här läget är det possetivt! =)

fredag, november 13, 2009

Nykläckta kycklingar och körning till jönköping!

Nu har vi fått tillökning igen, lilla Vera har ruvat fram 4 fiiina faverollekycklingar! (14 ägg, 6 befruktade, 1 kyckling död under hönan, blå om näbben och i ansiktet?, och en kyckling med bråck kvar i ägget) Hoppas de här sötnosarna växer upp till 3 fina hönor och en tupp. =)
Idag var det dessutom dax att köra till jönköping med körskolan. Jag var nervös så det pös över åt alla håll: av och påfarter på motorväg, omkörningar samt körning i innerstan, på fredagen den 13:e!?!

Men det gick iaf jäkligt bra, jag körde jättebra, inga egentliga missar. Så det känns ju lovande! Och kul var det också, tro´t eller ej. Bara 11 dagar kvar till uppkörning nu!

torsdag, november 12, 2009

Taket är färdigt!

Heldag i hönsgården. Jag har nätat tak från morgon till kväll idag! Eller i alla fall till eftermiddag. Jag ska tvinna ihop en skarv och klippa lite överflödigt nät på ena sidan, men sedan är taket FÄRDIGT!!!

Det blev faktiskt jäkligt bra och spänt. Och var ganska roligt om man bortser från att det gjort ganska ont i händerna att dra och slita i metallnätet... Det är kul när man ser resultat av sitt slit!

Får jag bara upp en dörr så kan hönsen få gå ut nu medan jag fixar mellanvägg och lite annat inne i gårdarna!! Hoppas på att kunna släppa ut appenzellergänget redan i helgen!

onsdag, november 11, 2009

Äkta vara

Idag kom "Den hemlige kocken", Mars-Eric Nilsson, till Falköping, närmare bestämt till vackra och gemytliga Cecarstugan i Tunhem för att föreläsa om oförfalskad mat.

Jag har ju läst bägge hans böcker, "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" och ämnet ligger mig varmt om hjärtat så naturligtvis missade jag inte möjligheten att höra författaren när han nu fanns nästgårds.Det han berättade var visserligen inte nytt för mig, jag känner att jag är skapligt insatt i ämnet, men han var en duktig föreläsare och gav massor av inspiration och motivation och fortsätta engagera sig i det som är så viktigt, mat, riktig mat!

Det finns nu även en hemsida om det här med riktig, oförfalskad mat, där det ständigt dyker upp nyheter på matfronten och där författaren (m.fl.) bloggar, missa inte konsumentsajten för mat istället för tillsatser:
Och för er som inte läst böckerna: gör det. Även om man ngnstans bak i huvudet känner till att det finns mkt konstigheter i det vi äter, så blir det lite ett uppvaknande att se det svart på vitt. Och har ni inte lust att köpa böckerna, så säg till så får ni låna mina!!!

tisdag, november 10, 2009

Vad har jag gett mig in på?

Idag har jag fortsatt att näta taket i hönsgården. Vilket slitjobb, det är inte undra på att jag emellanåt önskar att jag byggt en hönsgård på 15 kvadrat istället för 90! Det är jättesvårt att få det riktigt spänt och snyggt och bra, tar massor av tid... Men det blir faktiskt riktigt bra! Svårt att fota så ni ser, men nu har jag i alla fall fått upp 40% av taket (och det har tagit mig drygt 6 timmar)Och är man höna och därmed förhoppningsvis befinner sig inne i hönsgården =), ser det ut så här om man tittar uppåt. =)

söndag, november 08, 2009

Bättring!

Jag börjar se förbättring hos tuppen min! Han har ätir nästan en dl i dag, kokt potatis, pasta och ägg, och protesterar när jag ska medecinera honom! Kanske kan han klara sig ändå!!

lördag, november 07, 2009

Hönsresa

Uppe före tuppen, idag var det dax att åka till Växjö och hämta de två faverollehönor som jag bokat där. Smidigt, sätta sig på tåget och läsa och vips har man åkt 20 mil. =)

De här två fina damerna följde med mig hem, och är nu bosatta i lekstugan som får agera karantän.Bägge två var givmilda nog att värpa, den ena under resan och den andra när vi kommit hem. Kanske skakade X2000 igång värpningen, för ingen av dem hade börjat värpa hos säljaren. =)

fredag, november 06, 2009

Tuppen är sjuk...

Min fina faverolletupp är sjuk. I morse stod han helt passiv och lätt framåtlutad när jag kom in i hönshuset. Han försökte dricka men det mesta rann ut igen och han rosslade hemskt. Antagligen har han fått lunginflammation. =/ Igår märkte jag inget, han gol och intresserade sig för hönsen. Men djur tenderar ju att dölja sjukdom så länge det bara går och han är ganska tunn så han har antagligen varit risig ett tag...

Nu sitter han i egen bur med värmelampa, och får terramycein (antibiotika) och magnecyl. Dessutom tvångsmatar jag honom med fil, socker och äggula (det är därför han är så stripig och ful i fjäderdräkten. Det blir en del söl när man tvångsmatar! =)) Hoppas verkligen att han kan klara sig!

torsdag, november 05, 2009

Trädplantering

eller ja, en variant av trädplantering, iaf. =)

Häromdagen tog vi en promenad över markerna på jakt efter en ek med lämplig form, att kunna sätta in i hönsgården där appenzellerhönsen ska gå. De flyger gärna, så en helt platt hönsgård kändes minst sagt trist.

Önskemålen på trädet var, förutom att det skulle vara en ek så att den stod sig länge, att den hade grova, skapligt vågräta grenar. Vi behövde dessbättre inte leta länge, ek har vi gott om och trädet vi valde stod dessutom och "störde" tätt intill en större ek.

Hemtansporten löste Dimma, det var inte helt lätt att få ner eken där den låg, ovanpå en stenmur, mellan två andra träd, och med stammen vänd uppåt sluttningen. Det gick inte att dra den uppåt för där hindrade de två intillstående träden kronan för att komma igenom, men med lite pyssel och drag i olika riktningar kom eken både ut och hem. Dimma var mkt nöjd, hon gillar verkligen den här typen av arbete!

Nästa steg var att gräva ett djupt hål i höngården, och sedan kom det mest spännande, att lyfta in trädet med traktorgrävaren. Över stenmur, mellan träd... Utan att göra söner nätet. Lite pyssel, särskilt som traktorgrävarens rörelser inte är direkt finkänsliga utan jag som skulle styra trädet rätt rycktes än hit och än dit. Stybbe hörde inte mina rikningsanvisningar och inte heller såg han mina hysteriska viftningar eftersom grävarens belysning bestämde sig för att strejka... Men på plats kom det utan större missöden! =)

Nu står trädet lite uppstöttat med plankor, nästa steg är att det ska gjutas fast i backen för att stå stadigt. Jag tror och hoppas att hönsen kommer uppskatta sitt "klätterträd"!

onsdag, november 04, 2009

Resultatet av nedklippning

För ngn vecka sedan började jag klippa lite i min physalis, som jag planerat att övervintra inne. Den står i en 20-literskruka i hallen där den får bra med ljus från söderfönstret. Efter att jag satt saxen i den så sa bara *POFF* så dök det upp mängder av nya skott över hela plantan, och jättemycket längst ner där den innan varit kal... Ska bli spännande att se hur det här blir!

måndag, november 02, 2009

Fina gubbar!

Alma har börjat måla så fina gubbar på sistone, här får ni se två av dagens alster. Den ena har tänder för han ska gå till tandläkaren. =)

söndag, november 01, 2009

Hönsgården fortsättning 2

Jag jobbar på. =) Nu har jag nätat runt om med två olika nät (från marken till 1,20m kycklingnät. ca 30 cm ovanför backen till ca 210 grovmaskigt hönsnät) och sedan plank nedersta 30 centimetrarna. Det där grovmaskiga nätet var inte enkelt att få upp vill jag lova, lång, tung, böjlig rulle som skulle fästas några dm över marken... Men det gick! =)
Mycket längre än så här kommer jag inte själv, nu får Stybbe komma och göra en insats! Ska ha in ett träd (!) i den gården där appenzellerna ska gå och det måste in allra först, sedan ska resterande takreglar upp innan jag kan fortsätta mitt nätande. Hur jag ska bära mig åt för att få upp samma eländigt svårhanterliga nät i taket återstår att se, det blir säåkert spännande! =)