lördag, september 06, 2014

Kakbak

Det blir inte så mycket kakbak nu när jag (utöver enstaka oskyldiga småfusk) äter paleotisk kost. Jag är helt enkelt inte sugen på sött generellt. Det söta i frukter räcker gott och väl, och när jag en gång nyligen provade att äta en bit mjölkchoklad, smakade det bara... Jättesött, och inte mycket mer. Ganska ointressant. Smaklökarna har verkligen vant sig av med socker under de här tre månaderna.

Nåväl, när det inte händer så ofta, så gör det inte lika mycket att ingredienserna till kakan är hopplöst dyra och inte en enda del är hemproducerad, tänker jag. Denna kaka ska vi njuta av i helgen. En bra bit över 100-lappen får man lägga ut om man väljer eko, men det är en tröst att kakan är både god, mäktig (och därmed räcker till många!) och tämligen nyttig.
 Receptet kommer från Kung Markatta



Ingredienser
  • 1¾ dl (80 g) kokosmjöl
  • 2 dl kakao
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk bakpulver
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 2½ dl vatten
  • 4-5 msk chiafrö
  • 1 dl kokosolja
  • 2 dl lönnsirap
  • 3¼ dl kokosmjölk
  • Chokladfrosting:
  • 80 g riktigt mörk choklad
  • 6 msk kokosmjölk
  1. Lägg chiafrön i vatten och låt stå i kylen minst 30 minuter så att en gelé bildas.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål och ställ åt sidan.
  4. Smält kokosoljan i mikrovågsugn (10 till 30 sekunder beroende på effekt).
  5. Vispa kokosolja, chiafrögelé, lönnsirap och kokosmjölk ordentligt med elvisp i en annan stor skål.
  6. Vispa sedan ihop de torra ingredienserna med de blöta tills du har en jämn smet.
  7. Klä en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
  8. Baktiden är ungefär 25 minuter i ugnen men prova gärna med en baksticka om brownien är klar. 
  9. Låt kakan svalna.
  10. Chokladfrosting
  11. Smält ihop choklad och kokosmjölk på låg värme.
  12. Häll chokladsmeten jämnt över brownien, ställ därefter in i kylen och låt stelna.
Jag har dessutom lagt till en del tranbär i och till min kaka. Lite syrligt är så gott till choklad!

Inga kommentarer: