fredag, oktober 31, 2014

Salad Blue

Jag fann dem till sist, potatisen salad blue! De är näst intill omöjliga att se i den mörka, blöta jorden. De misstas lätt för jordklumpar. Men ordentligt skurade är de så här fina! De höll även färgen skapligt vid kokningen)
I övrigt var de lite av en besvikelse. Lite mjöliga och allmänt trista. Det är högst troligt att jag inte odlar den igen, hur fin den än är. Det viktigaste är ju faktiskt smaken!

söndag, oktober 26, 2014

Veckans takbild


Raw 40-årsfika!

Maken fyller 40, och då blir det en del extra godsaker, bland annat dessa två.

 Recepten kommer här. Jag modifierade som synes formen på mullbärs-apelsin pajen, och gjorde bollar istället, och i cheescaken fick hasselnötter istället för mandel i bottnen. Dessutom ökade jag citronsaften så det blev riktigt syrligt och gott!



lördag, oktober 25, 2014

Upp och ner

Jag vet inte varför, men av någon anledning, är det så skönt...
(jag är mäkta nöjd med mig själv. Fest och badtunna igår, vi badade till kl 03... Men klockan 08 bar det likväl av till gymmet. Det kommer knappast bli en vana å som det var när jag var runt 19, men att jag fortfarande KAN, var ju roligt ;-) )

fredag, oktober 24, 2014

Hallowendisco

Det är nästan så att jag blir rädd för min egen dotter!

onsdag, oktober 22, 2014

Sista skörden från växthuset


blev en härlig sallad som vi åt till middagen (vegetarisk lasange med massor av ost!) idag när vi firade makens 40-årsdag! Djungelgurkan som inte är så vansinnigt fantastisk som den är, blir riktigt god i en blandad sallad.

Jag passade också på att ta frön från några av favorittomaterna: snowball och gul cocktailpärontomat. Den senaste har visat sig klarat hösten osannolikt bra. När alla andra tomater spruckit, så har i princip alla av den här (okända) sorten klarat sig utmärkt. Det är en bra egenskap! Dessutom är de väldigt, väldigt goda!

måndag, oktober 20, 2014

Samla frön

En trevlig syssla så här års är att samla fröer till nästa års sådd! I år satsar jag på att samla så mycket som det bara går, för att minimera fröinköpen nästa år. Hur roligt det än är att bläddra i frökataloger så är det lätt att göra utsvävningar som blir osannolikt dyra, med genom att samla egna fröer kan man minska den utgiften regält!




söndag, oktober 19, 2014

Mera tak!

Lördag
Innifrån! Snart har vi tak över huvudet!
Till och med jag som egentligen är lite höjdrädd, vågar mig upp på taket och spika råspont. Det är riktigt roligt!
Toolah mal spillvirke
Här läggs det underlagstäckning
Nu avslutar vi för dagen


Söndag
Nu fogar vi samman taket på utbygget och gamla taket!
...iaf på ena sidan!












lördag, oktober 18, 2014

Barnen bjuder

...på paleomuffins! Receptet kommer ursprungligen från bloggen Under Vårt Tak, men har modifierats lite för var gång det bakats.

 Alma tycker det är roligt att baka (och är riktigt duktig på det!) och Tilde gillar att peta i, kladda med och äta, blåbär. De utgör ett bra team! Och mamma och alla andra takarbetare, får goda muffins!

Så här ser receptet ut just nu:
6 st

3 ägg
1 banan
1½ dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl

1 msk chiafrön
1,5 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl smält kokosolja


blåbär
 
*Knäck äggen i köksmaskinen och tillsätt bananen. 
*Mixa till äggen och bananen blir en slät och något luftig smet. 
*Tillsätt den smälta kokosoljan. 
*Blanda alla torra ingredienser och häll ner i smeten. 
*Mixa lite till tills du har en slät smet. 
*Fördela smeten i muffinsformar.   
*Tryck ner blåbären i muffinsen 
*Grädda muffinsen i ugnen i ca. 12-15 minuter eller tills provstickan känns torr.











fredag, oktober 17, 2014

torsdag, oktober 16, 2014

Alla ideer är goda ideer?


Kreativa och påhittiga lilla Tilde har skapat egna barfotaskor...

Om jag gör en överenskommelse med libresse kanske jag kan ta patent på det här och sedan ta gym-och löparvärlden med storm!?
 Man skulle också kunna tänka i pippi-tankebanor, och låta henne doppa fötterna i vatten och såpa, så blir det rent också?

måndag, oktober 13, 2014

Vilken årstid är det nu...?

Jag vet att vädret inne känns direkt somrigt, det regnar, blåser och är kallt... Men stundtals undrar jag ändå: är det verkligen mitten av oktober? Sådana här buketter brukar vi ju plocka i mitten av juni?

söndag, oktober 12, 2014

Favoritpotatisen

Amandine. Små, underbara delikatesspotatisar...
Fast i år är de allt annat än små! Men precis lika goda. Bra potatisår i år!
(men jag förstår inte vart min salad blue tagit vägen? Har letat och letat i landet, men ingen blå potatis någonstans!)

torsdag, oktober 02, 2014

Hamburgare

Vem sa att hamburgare var onyttigt? Eller att det var snabbmat? Idag serveras här lammburgare (med halverad köttmängd, och istället innehållande hirsflinor och kokt amarant vilket ger en krispig yta och smakar himmelskt!), med portabello"bröd" och allsköns grönsaker från trädgården.
Nyplockad majs... Det här har vi längtat efter, hela familjen! (Inte paleo förstås... men så gott! Lite får man fuska, eller hur?)

onsdag, oktober 01, 2014

Älska raw!

Ja jag är inte 100%-igt frälst, jag upplever att jag inte mår bra av att bara äta rått, utan jag behöver varm mat. (Ayurveda håller med mig där. Min kroppstyp behöver tillagad mat!) men smoothies älskar jag, och har så gjort iaf de senaste 12 åren. (Innan dess visste jag nog inte att de fanns, i mitt barndomshem fanns aldrig någon mixer.) Det blir alltid minst en dagligen. (totalt äter jag nog allra minst 50% raw) Och sedan är det godsakerna då. Rawfood-gottis. Så fantastiskt gott, och helt i min smak!

Idag var barnen hemma och var förkylda, och det försökte vi göra det bästa av. Alma bakade små carobpajer med hallon (ur boken jag länkat till tidigare) och sedan hjälptes vi åt med en limesmakande "cheesecake".

Pajerna är enkla (ett lågstadiebarn kan utan problem göra dem själva om de bara behärskar matberedaren), snabbt färdiga, innehåller ingen annan sötning än dadlar och inget annat fett än nötter, och fungerar fint som ett mellanmål eller lättare lunch. Vem vill inte äta hallonpaj till lunch!? (Degen kan även formas till bollar och rullas i kokos. Tada, chokladbollar!)
Serverad med kokosgrädde och kakaonibs
"Cheescake"receptet är hittat i tidningen ToppHälsa, kräver lite mer tid och arbetsinsats, har ganska dyra ingredienser och innehåller både lönnsirap och kokosfett i ganska stora mängder, men är ett nyttigt alternativ som helgfika (eller VAB-fika ;-) ) eller på kalas. Så ofattbart god! En klar rawfavorit. Jag och Alma konstaterade ungefär samtidigt, att pajbottnen gärna kan pimpas med pepparkakskryddor och på något vis användas till något rawgodis/bakverk i december sedan!

Vi skippade basilikasirapen. Kändes onödigt att hälla ytterligare socker över den söta (och syrliga!) caken.