lördag, januari 31, 2009

En hälsning från Norge!

Fick en hälsning från Norge, dit än av mina hönor flyttat och lever lyxliv! Här är hon, Inga, till vänster. Kompisen är en antwerpen skägghöna som heter Tom Anders! =)

Lillpycke har fått småsyskon!


Tre små pluttar har kläckts ur "Rödkams" 4 sista ägg! Nu är det bara att hoppas på att åtminstone ngn av de små liven är en höna...

fredag, januari 30, 2009

Mesekaka!

Hittade ett spännande och enkelt (ovanlig kombination?) recept i boken "Brödälskare" som jag var tvungen att prova! "Bocken Hugos mesekaka", med getmessmör... Nu hade jag inget getmessmör, men väl vanligt, och det gick fint det också! Supergott (men väldigt mäktigt) med vispad grädde och jordgubbar!

Mesekaka

Degskal: 2dl dinkelsikt, 100g smör, 50g messmör, 1 äggula. -Blanda väl. ställ i kylen 30min. Tryck ut degen i en form med låga kanter och förgrädda skalet i 200 grader 10 min.

Fyllning: 1 ägg och 1 äggvita, 1dl socker, 50g messmör, 100g hackade hasselnötter, ½dl dinkelsikt, 50g smält smör. - Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet. Grädda i ugnen i 175 grader i 20min. Låt svalna innan servering. Perfekt till "fredagsmys"!

onsdag, januari 28, 2009

Äter maken vegetariskt på nätterna...?

Stiger upp, reflekterar ngnstans djupt inne i mitt huvud över att ena fönstret i vardasrummet ser tomt ut? Det syns väldigt mkt av fönstret, liksom.

Går och borstar tänderna, fixar och donar... Sedan går jag igenom vardagsrummet på jakt efter en kokbok som jag glömde framför datorn igår: GAAAAH!!! MINA PELARGONER!!! Det här är en del av förödelsen som mötte mig:

Det verkar inte bättre än att en VISS liten kanin har tagit sig ut ur sin bur under natten och festat loss på 10 av mina pelargoner... (För inte är det väl maken som blivit så förtjust i vegetarisk mat att han inte kan låta bli krukväxterna, eller?)

Jag undrar hur illa åtgångna det är egentligen... De ser ganska illa ut... Kanske kan jag se det som en... tämligen generös beskäring...? =/

tisdag, januari 27, 2009

Godaste soppan!

Jag måste bara dela med mig av receptet till dagens höjdarlunch! Receptet kommer ur boken "Snabblagat vegetariskt" av Eva Strand, men är som alltid lite ändrat av mig. =) Min motivation att laga vegetarisk mat iaf 4 dagar per vecka går än så länge riktigt bra, har börjat bläddra i några av mina många vegetariska gamla kokböcker och där finns massor av gott!

Den här soppan älskades av samtliga runt bordet, även Alma tog om flera gånger!Krämig majssoppa 4 port

6dl majskorn
1 liter ekologisk grönsaksbuljong
1 stor, finhackad gul lök
2 stjälkar fint skivad blekselleri
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk senap
1 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar
3 msk vetemjöl utrört i lite mjölk
3 dl tärnad potatis (cm-stora)
1½ dl grädde
Hackad persilja

Fräs lök och selleri i olivolja. tillsätt majs, vitlök och kryddor. Häll buljonegen över grönsakerna och lägg i potatisen. Koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt mjölredningen och koka lite till. Tillsätt grädde och perilja, och låt bli varmt. Smaklig måltid!

Baka med kornmjöl

Det finns väl ingen som bakar med kornmjöl nu för tiden? Nog för att kornet mättat många munnar genom tiderna och är både gott och nyttigt, men bakegenskaperna är väl inte de bästa? Degen höjer sig inte (så till tunnbröd fungerar det nog bra!) och brödet blir "kort" och smuligt, ungefär som när man bakar snabbrört bröd med bakpulver...

Lösningen som vi kan ta till är dels skållning av kornmjölet, dels stor inblandning av vete. Då kan man alldeles uppbart få ett fantastiskt mjukt, saftigt, lite segt bröd men en otrolig smak av korn som man sällan eller aldrig smakar "nu för tiden"!
Följande recept kommer ur boken "Brödälskare"


Guldkornet (med ngn enstaka förändring som vanligt...)


dag 1: skållning.
3dl kokande vatten hälls över 1,5dl kornmjöl och får stå över natten eller åtminstone tills det kallnat.


dag2:
30g jäst
2½ tsk salt
1msk kallpressad rapsolja
ca 8-9dl dinkelsikt
3dl kallt vatten


Blanda ihop ingredienserna från dag 1 och två på sedvanligt vis och arbeta degen ordentligt (för att slippa "bakpulver-bröd-konsistensen") Degen ska vara kladdig. Låt den jäsa under duk ett par timmar.


Tryck ur luften ur degen med handen och lägg i brödformar som fylls till hälften ungefär. Låt jäsa till dubbel storlek. Grädda sedan i 250 grader med en långpanna med vatten i bottnen av ugnen, tills innertemp 96 grader.

Spännande och gott bröd som är mkt enkelt att göra, vad mer kan man önska!?

måndag, januari 26, 2009

Vrålförkyld...

Nyser nyser nyser, vaknar på natten av allt nysande. Ögonen rinner, näsan rinner (näsan är för övrigt även alldeles röd och svullen, jag ser ut som Rudolf med röda mulen) Halsen svider och huvudet dunkar. Japp, jag är förkyld. Vrålförkyld. =/ En sån där manlig förkylning är det, som är det närmaste en nära-döden-upplevelse e man kan komma, ungefär. =) Usch, vill helst bara ligga i sängen, det här är inget roligt alls!

Glädjande idag är annars att mina appenzellerhöns verkar ha börjat värpa igen, efter... hela tre månaders semester. I går hittade jag ett vitt ägg, idag två... Visserligen lagda på helt andra ställen än i redena, men likväl glädjande! Måste kläcka fram lite fler individer till flocken... Som ju bara består av 4 hönor och 2 tuppar...

söndag, januari 25, 2009

Söta kycklingar!

Det finns inte mycket som är sötare än små kycklingar faktiskt, och jag har en som verkligen är exeptionellt söt just nu! Den är 2 veckor och ngn slags silkeskorsning, var egentligen tänkt till mamma men nu vet jag inte hur dess framtid blir. Den ser ut att bli frisserad?, fjädrarna är böjda uppåt-utåt och den är bara SÅ charmig! Sötaste hittills, får jag nog påstå. Minns ni lillpycke? Min ensamma svarthönskyckling som krävde ganska omfattande engagemang de första dagarna för att motiveras till att äta trots sin ensamhet... Han är 3 veckor gammal nu, och naturligtvis... är det en TUPP! Ingen tvekan om saken, han har mer och rödare kam och slör redan, än den 4-månader gamla rödkammade hönan jag har... Attans! Visst är det typiskt!?!





lördag, januari 24, 2009

Utmaning... & en award!

Jag fick en utmaning av Cecilia som har den förtjusande bloggen Kackel och voff! Utmaningen bestod i att jag skulle lägga ut, till allmän åsyn, den fjärde bilden som ligger i den fjärde mappen på min dator... Oj okej... Då ska vi se vad vi har där...Ja men det var ju en inte helt tokig bild. Här är Majken ute med sin bebis Hampus då 5 veckor, och rotar efter ngt smaskigt på marken! Vilken tur att den 4:e bilden i den 4:e mappen inte var vare sig tråkig eller pinsam! =)

Den här utmaningen tyckte jag var rolig (till skillnad från de flesta andra...) så den tänkte jag allt ge vidare! Jag ser fram emot att få se den 4:e bilden i den 4.e mappaen i din dator Lotta!! =)
Båtslycke gård

_________________________________________________________
Därtill har jag blivit tilldelad en award från goa sNygga lilla loppan =) som tyckte att jag kunde behöva lite uppmuntran! Så är fortfarande fallet för just nu så flyter inte livet alls så där som det borde. Tack så mkt för awarden!

Den här awarden vill jag ge vidare till fyra bloggare som är minst sagt kreativa med sin tolkning av hönsens disskusioner i resp. hönshus!!!
Kackel och voff
Höns & blommor
Koola Viola
Hönsflocken

fredag, januari 23, 2009

Vitt surdegsbröd?

Surdegsbröd förknippas nästan alltid med grovt, mörkt och tungt bröd, men att man även kan få vitt, luftigt bröd bakat på surdeg är för många en hemlighet. Jag tänkte därför dela med mig av min absoluta favorit när det gäller vitt surdegsbröd så att ni alla får chansen att pröva! (Gör det, SÅ avancerat är det inte!=))

Receptet är hämtad ur min favorit-brödbok, Bröd av författaren och bagarmästaren Jan Hedh och är bara liiite lite förändrat av mig... =)

Brödet blir lätt, luftigt och "vitt" med en lätt sylig smak och en seg och "osmulig" konsistens. Och härligt kraftig skorpa! Ett riktigt "bageribröd". Viktigt är ett proteinrikt mjöl (därför väljer jag dinkel ist för vanligt vete) och en tänligen lös deg.


Olof Viktors ljusa bröd (med en liten toutch av Färnevik)

Fördeg:

2g jäst
150g vatten
200g dinkelsikt
2g havssalt

Bortgöring:


15g jäst
500g vatten
1000g dinkelsikt
350g surdeg (jag använder oftast en blandning av dinkel och råg till det här brödet)
20g havssalt
_________________________________________________
Fördeg:


lös upp jästen i vattnet . Blanda i mjölet och knåda på låg hastighet i 10min. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör ytterligare 5 min. Låt vila minst 3 timmar i rumstemp eller ett dygn i kyl. (själv får jag sällan plats i kylen, så min deg brukar få stå framme...)


Bortgöring:


Lös upp jästen i vattnet, blanda i mjölet, surdegen och fördegen och arbeta degen i 13min. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör ytterligare 7min. Låt vila 60-90min.


Dela degen i 4 bitar utan att pressa ur luftbubblorna. Vik ihop dem försiktigt och placera dem på plåten /i formen (det är lättare att få höjd på bröden trots den lösa degen om man använder form...) Låt jäsa i kyl över natten, eller om din kyl är full som min =), minst 3 timmar i rumstemp.


Sätt ugnen på 250 grader, sätt om möjligt in bröden på varm plåt och spruta in rikligt med vatten med blomspruta. Sänk temeraturen till 200 grader efter 5 min. efter ytterligare 10min, lufta ugnen genom att öppna luckan.


Baka totalt 50min eller till temperatur 96 grader. låt svalna på galler.
______________________________________________________
Idag bakad jag i formar, degen blev nämligen extra vek (vilket bara ger godare bröd, men är mer svårhanterligt) så annars är det svårt att få bröden höga. Till min hjälp hade jag världens bästa brödformar som jag fått av kompisen Jenni i present. Inget, absolut INGET fastnar på dem. Jag kan baka med tung, kladdig surdeg och ändå lossnar brödet bara man vänder på formen när det är färdigt. Jag ÄLSKAR dem! =)


Härligt gott bröd på jäsning:


Några timmar senare:

torsdag, januari 22, 2009

Det finns danskt rågbröd, och så finns det danskt rågbröd...

Jag har ägnat ett par dagar till att provbaka div recept på min brödfavorit danskt rågbröd. Med och utan surdeg, med och utan riktigt grovt rågmjöl, med mer eller mindre sirap... Det har blivit Satvas danska rågbröd, Johan Sörbergs danska rågbröd, icas dito och det som fanns i min gamla receptbok. Nu har jag enats om en kompromiss, och reslultatet kanske kan kallas

"Färneviks danska rågbröd" =)

Dag 1:
500 g vatten
300 g rågkross
200 g solrosfrön
50 g linfrön
40 g salt

Dag 2:
500 g vatten
300 g mörk sirap
300 g grovt rågmjöl
600 g rågsikt
60 g jäst
300g surdeg
fröblandningen från dag 1

Gör så här
1. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö/salt-blandningen. Täck över bunken med plast och låt vila 12 timmar.
2. Mät upp vattnet och ljumma det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, rågsikten och det grova rågmjölet samt fröblandning. Blanda också ner surdegen och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla under tiden en eller flera avlånga formar. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 60-90 minuter.
4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. Baka till innertemp 96 grader. Ta ut bröden och försök låta bli att provsmaka förän det gått ett dygn. Brödet blir bättre, både i smak och konsistens av att vila!

Ätes förslagsvis med hemgjord hummus med mkt tahini och cilli i, och skivad tomat. (Fast... tomaterna som säljs nu varken luktar eller smakar ju tomat, så den kanske man borde hoppa över, egentligen...)

onsdag, januari 21, 2009

Risottopremiär och lite hederligt kroppsarbete!

Jag har aldrig tidigare lagat risotto. Och nu pratar jag riktig risotto; krämig, smakrik risotto med vin, riktigt smör och god lagrad ost... inte den där torra blandningen av ris, överkokta grönsaker, köttfärs och färdig kryddblandning som jag avskydde och som serverades var och varannan dag under barndomens husvagnssemestrar...
Det var inte alls komplicerat ju! Och fantastiskt gott tyckte vi allihopa, t.o.m. Alma som just ätit en regäl lunch på dagis och normalt sett inte vill se åt maten när hon kommer hem. Risotto kommer nog att bli en vana här hemma, en mkt välsmakande sådan!
Lite gammal hederligt kroppsarbete blev också av idag. =) Jag tänkte fixa till lösdriften som vi bara använt halva av. Röjde ut bråten i den oanvända halvan, byggde om lite... Tog bort väggen som delade av utrymmet och ströade upp. Många timmars slit blev det, men tada! Nu har hästarna ca 40 kvadrat lösdrift! Eller hästen, det är ju bara Dimma som använder den... just nu iaf! Dimma var dock mkt nöjd med att ha mer än dubbelt så mkt yta att husera på och gick genast in och sov längst in i den nya delen.

tisdag, januari 20, 2009

Alla livets små jävligheter

De hade fel om det där med "deppigaste dagen någonsin", de engelska forskarna. Den inföll inte alls den 19 januari utan dagen efter. Kanske har vi bara viss tidsfördröjning här i Gökhem?! Så att det som skulle inträffat igår väntade till idag istället? Kanske för att skona mig, det var ju trots allt min födelsedag igår...

I morse efter att jag lämnat Alma på dagis åkte jag vidare mot vårdcentralen för att lämna in ett urinprov. Moddigt och jävligt på vägen, men inte så farligt... Trodde jag. Fick sladd på bilen riktigt ordentligt, for in i räcket jämte tågspåret och studade sedan över på andra sidan vägen, landade i en kohage. Jag är hel, men inte bilen. Den är minst sagt... inte hel, i alla fall. Riktigt rädd blev jag också, var alldeles skakis och illamående flera timmar efteråt även om jag fysiskt sätt var hel och hållen. Det här var dagens jävlighet nr 1. Och även den värsta.

Jävlighet nr 2 är att de delar som behövs för att laga skitbilen visade sig vara överjävligt dyra. Adjöss med bilen blir det i stället. (mkt svårdomar blir det idag, ha överseende...)

Jävlighet nr 3... Almas urinprov visade på bakterier. (För er som inte vet, hon har en missbildning på urinvägarna som gör att eländet går rakt upp i njurarna = viktigt att få ordning på det omedelbart) Vc säger att det är KSS som har ansvaret. KSS säger att de vet ingenting, det måste VC ordna? Ingenting blir ordnat. Överhuvudtaget.

Nu räcker det va? Tycker ni inte det?
Nejdå, lagom till maken har åkt till jobbet går inte toaletten att spola längre. Får öppnat, rengör packningen så att den sluter tätt igen. Och det gör den faktiskt. MEN istället går metallpinnen upp till knoppen av, mösig och jävlig som den var. Så nu har jag dessutom en ospolbar toalett. Hoppas ingen behöver bajsa.

Ja vad ska man säga? En h-vetes jävla skitdag har det varit iaf. Kanske bäst att gå och lägga sig innan mer går åt fanders.
________________________________________________

Förutom att det varit en riktig skitdag idag, så har Dimma gett mig en härlig upplevelse också.

Vi körde lite i skogen för att skingra tankarna, lunnade ut ett 10-tal stock som uppvärmning (tänk att för bara 3 veckor sedan tyckte vi det var ett arbetspass, nu är det uppvärmning ) sedan körde vi hem två vällastade kälkar.

När vi skulle ha hem den andra hade Dimma redan de rekade skaklarna förspända så vi skulle backa till den lite olägligt placerade kälken. Tömmarna hängde på lokorna (eh... slarvig... det är väl lite olämpligt enl vissa...) och jag höll längst bak i skaklarna. Vet inte varför jag ens kom mig för att priova, men sedan gjorde hon resten enbart på röstkommando (som vi normalt använder ihop med tömtagen). "Sida, sida", -hon gick två steg åt sidan. "Fram. ett steg"- hon gick ett steg fram. "back" Ptroo". Hon la vikten bakåt ett halvt steg, så jag kom åt att fästa schakeln som förbinder kälken och skaklarna. Det var HÄFTIGT!

Att hon startar och stannar på kommando visst, men det här var finlir och jag stod bakom henne med ett par meter från att ens kunna röra tömmarna. I vanliga fall kan det krävas både en och två korrigeringar trots att jag håller i tömmarna, innan vi står helt rätt. Hon kände väl på sig att jag behövde muntras upp. (och kanske ska jag låta bli tömmarna hedanefter? Jag gör kanske mer skada än nytta där )

Snart kan jag väl bara hämta henne i hagen och säga "ta på dig selen och gå ut och hämta hem kälken med ved", så gör hon det. =)

måndag, januari 19, 2009

It´s alive!!!

Jag har haft dåligt med bakinspiration det sista, väligt dålig. Det har bara blivit bröd då frysen gapat tom och Stybbe & Alma skrikigt av hunger, ungefär. Och då bara enklast möjliga,inget speciellt, inga anstängningar.

Nu tänkte jag försöka trigga igång baklusten igen med hjälp av lite kul recept, och än har det gått ganska bra! Kikade i Ninas bok Brödälskare på jobbet idag (japp, jag har återgått till praktiken efter en veckas ledigt. Känns roligt!) och kopierade lite recept.

Först ut var polenta rolls, vackert gula små portionsbröd med dinkel, polenta, oliver, rosmarin och gott om olivolja. Goda blev dom, men enl min smak ska det i mer salt nästa gång. Dessa ska barnen på Almas förskola få provsmaka, hoppas de gillar dem. Hitills har jag inte lyckats baka ngt som de protesterat emot , men jag har inte heller använt oliver tidigare. Vi får väl se...

Nästa variant blev dinkelbullar med svarta sesamfrön.. Dessa små svartprickiga frallor har jag inte provsmakat ännu, men fina blev de! Helt och hållet bakade på dinkel av olika slag, samt havremjölk och lite fil.

Här kommer dagens skapelser, omgivna av rosa, för att pigga upp er lite denna den deppigaste dagen av dem alla

Dessutom startade jag igång min surdeg, "det lilla äcklet" ( som är över 2 år gammal för övrigt), igen. Det har stått alldeles ensam i ett skåp under kanske... två månader nu, i sin absolut lufttäta glasburk.

Min brist på motivation har drivit mig att missköta äcklet kraftigt. Det såg inte mkt ut för världen, hade skurit sig helt och hållet i ett mjölskikt och ett skikt av brun vätska, och jag var tveksam till om det gick att få liv i igen. Skippade mun-mot-munmetoden =) och tog fram vispen istället. Vispade surdegen jämn och matade med lite dinkel och vatten, redan efter en timme bubblade det livligt och luktade alldeles perfekt! It´s alive!!! =) Här ska bakas surdegsbröd

En deppig dag?!

Min födelsedag, jag firar med att tugga i mig gårdagens rester. =) Måndagen den 19:e januari 2009 är det idag, och jag hörde på radion att den här dagen, enl ngn engelsk undersökning, var det mest deprimerande dagen. Någonsin. Riktigt dåligt att hela världen ska gå runt och deppa på min födelsedag. Fy skäms!

Denna deppighet skulle tydligen bero på bl.a. vädret, skulderna, avståndet till jul , bristen på pengar och influensan som härjar. 22% av befolkningen förväntades sjukskriva sig idag, av en eller annan anledning. Än så länge känner jag inget av den här deppigheten, och jag hoppas den håller sig borta, jag har inte tid med sådant trams! =) Här kan ni läsa mer om denna deprimerande dag...
____________________________________________________
Tillägg: Nu börjar jag nog deppa lite, för så fort jag försöker starta diskmaskinen går proppen. Buhu, jag ska alltså diska all disk från gårdagens kalas för hand... Inte så jag hade tänkt tillbringa födelsedagskvällen ju!
_____________________________________________________
Tillägg II: Diskmaskinen fungerar inte nu heller, MEN den begynnande deppigheten gick upp i rök när Sally dök upp för med födelsedagspresenter! En bukett rosa tulpaner kan ju lätta upp humöret på vem som helst, och de här fina lampetterna (fick två stycken) bättrade på det ytterligare!

söndag, januari 18, 2009

Kalas och kalasmat

Idag firande vi min 25-årsdag, som dock äger rum först i morgon. Lite lugnt kalas bara, jag har inte varit sugen på ngt vildare festande. Det blev lakto-ovo-vegetarisk smörgåstårta (nåja, på den ena hade vi faktiskt caviar också) med massa goda röror i! Syster min kom och hjälpte till med garneringen. Beundra särskilt hennes jättesöta vindruvestjärnor!
Utöver detta blev det klarbärssaft från den gångna sommaren och goda små semlor. Menyn var perfekt! =)

Vissa var dock inte helt nöjda med maten utan tog en runda till kylskåpet. Tre små tjejer och en skål grädde... Roligt, kladdigt och gott! =)










fredag, januari 16, 2009

Teknik är inte min grej... inte idag iaf!

Skogen igen. Det blir skogen mest hela tiden nu, härligt! =) Var uppe tidigt för att få lite gjort med Dimma innan Stybbe måste ut och jobba. -7 och underbart frostigt överallt, skinande sol och kvittrande fåglar. Ibland är det skönt att komma upp tidigt!

Teknikträning stod på schemat. Har ju fått förklarat för mig både i ord och bild (se gårdagens kommentarer) hur jag ska göra för att trava stockarna och trodde jag hade ett hum om det. Ehm... knappast.

Vi försökte och försökte, och jag hade alldeles uppenbarligen noll koll på hur jag skulle göra, det blev bara fel och Dimma blev stressad. Vi fick faktiskt upp en stock att ligga tämligen prydligt ovanpå de andra, men knappast på rätt sätt och när vi skulle ha upp nästa så lyckades den första rulla av!? Tillslut låg ju alla stockarna betydligt värre huller om buller än de brukar, så vi gav upp travningen och fortsatte dra fram stockar på vanligt vis en stund.

Jag måste helt klart få en bättre uppfattning om hur jag ska bära mig åt med det här, helst skule jag vilja se det på riktigt. Ngn kunnig som vill filma sig själv i action? =) (och så kanske jag ska börja med lite mindre och lättare stockar än sådana som ligger runt 60cm i diameter. Inbillar mig att det vore lättare, både att kliva över och dra rätt. kanske...)

Inga bilder från dagens övningar, men en bild på min duktiga häst som faktiskt försöker fastän matte inte vet vad hon vill, eller vart hon ska, eller... =)
Nu måste jag börja fundera på vad min vegetariska smörgåstårta ska innehålla. Jag fyller ju faktiskt år på måndag! Och lite jämt också, fast bara lite. 25.

Och tydligen tänker det dyka upp en del folk här på söndag, shit. Måste städa. Och planera smörgåstårta. Jag vill inte riktigt. Kan inte alla komma ut i skogen och hjälpa till att jobba och dricka varm choklad med mig och Dimma i stället? Känns mer frestande, iaf just nu!

torsdag, januari 15, 2009

Skogen igen

Idag drog vi ut drygt 20 stockar med sax och linor. Terrängen var ganska enkel att dra i, fast en del stockar var svåra att komma åt pga mkt sly, dikten, tätt med träd och dyl. Dimma fick emellanåt stå nere i diktet med mindre träd böjda under magen och mellan benen. Lite konstigt och onödigt tyckte nog Dimma, men hon accepterade. =)

En del större stockar blev det också, precis som guba sagt tidigare så lär hon sig/orkar hon dra större och större stockar väldigt fort, för bara 2 veckor sedan fick hon kämpa sig halvt fördärvad trots medlut med en stock vars likar hon nu drar uppför, flera på raken, utan problem. Visst får hon anstränga sig och ta i, men det är ju meningen! =)

Att bilderna som tas när vi är i skogen är så dåliga får ni ha överseende med. Det är riktigt svårt att köra häst och fota samtidigt, och min kamera som har svårt för rörliga objekt gör inte det hela lättare...!

En tall på väg
Färdig med dagens arbete. en ngt rykande Dimma bakom ca hälften av dagens "skörd".


onsdag, januari 14, 2009

Mmmm, glass!

Idag har jag för första gången gjort egen glass! Riktig glass innehållande endast ägg, grädde, florsocker och vaniljstång. Så otroligt gott! Vette tusan om jag någonsin vill köpa glass mer, den här smaken nådde liksom en helt annan dimension!

Inte särskilt svårt heller trots brist på glassmaskin ( rörde i "smeten" var 20:e minut under 3 timmar i frysen istället vilket gick finemang!)

Vill bara rekomendra alla er andra att göra ett försök också! Ni kommer inte bli besvikna! Receptet hittade jag här hos Mimmis Mat ! Där finns också gott om annat smaskigt... Just nu mkt indiskt, som låter hur gott som helst!

Nu är dock äggen slut tack vare ugnspannkaka till lunch och så glassen då, och bara två hönor värper så nu blir det till att leva äggfattigt ett tag. =/

(Föresten, ni som inte tyckte ankans näbbmusätande var så läskigt, så bjuder jag er gärna på MUSSMAKANDE glass till sommaren! =))

måndag, januari 12, 2009

De där äggen vill inte jag äta...!

Vad äter ankor? Tja, de äter spannmål, hönsfoder, div grönt, lite matrester.... mask kanske. Men det äter inte hela levande möss, det är jag säker på. VAR jag säker på. Nu har jag börjat undra...


Min ena gulankshona är nämligen förtjust i helt andra kulinariska upplevelser än de jag serverar.


Våra älskade (?) katter plockar hem väldigt mycket näbbmöss till gården utan att för den skull äta upp dem, de bara lägger dem lite överallt, mer eller mindre döda. Detta har ankhonan uppmärksammat och så fort hon ser en katt med ngt i munnen vagg-rusar hon fram för att ta del av bytet. Katterna tycker det är helt ok att bjuda ankan på näbbmössen och släpper dem bara, och ankan, ja hon äter upp dem. Hela. Ibland fortfarande levande och sprattlande. URK!


Det påstås att äggen tar smak av det fågeln äter. De här ankäggen smakar med all säkerhet MUS! Jag vill faktiskt inte äta ägg med mussmak!

För kung och fosterland...

Slut på min praktik nu, så det blev till att dränka sorgen =) med arbete i skogen trots blåsigt och jäkligt gråväder. Idag blev det ett lite regälare pass på 3 timmar.

Ett 20-tal furustock skulle lunnas fram ur ett skogsparti, hyfsat lätt terräng att dra i men ofta svårare där stocken skulle sättas fast, där det var stenigt/trångt/brant/mkt grenar mm, det är tur att Dimma blivit duktig på att backa intill och sedan stå still! Det var också betydligt längre sträcka som varje stock skulle förflyttas, ca 300m istället för max 50m som tidigare.

Utöver detta skulle kälkarna hem med klentimmer. Barmark och blött är egentligen inte rätt tillfälle för kälkarna eftersom vi måste gå ett antal hundra meter på grusväg innan vi åter kommer in på gräs igen, men eftersom det ska regna och sedan frysa på, och kälkarna var lastade så kändes det nödvändigt att få hem eländet.

Enkellkälken vållade inga större bekymmer, men dubbelkälken däremot... Den var tung för Dimma att dra i skogen/på gräs men på gruset tog det stopp. Efter mkt pepping tog hon i för kung och fosterland (för det måste man väl i en sele märkt med rikets 3-kronor, eller hur!? =)) och tog sig framåt, men gisses vad hon fick kämpa. Det skulle jag velat ha på bild, för det var häftigt! =)
_______________________________________
Ytterligare några stopp blev det innan vi nådde det räddande gräset, men det är verkligen en duktig häst jag har! Hon gör alltid sitt yttersta när jag ber om det, även om hon själv egentligen tycker det känns omöjligt.
__________________________________________
Hon har även kommit på att körningen är arbete, då uppför man sig och gör det man ska =). När det gäller ridningen däremot kan man tramsa lite, för det är ju bara lek.(!?) T.ex. så reagerar hon inte på halv storm när det är arbete på g, dvs selen på, men med ryttare på ryggen hade hon fjantat runt som en annan arab. =) Det är lustigt det där, förra jag nordsvensken hade precis samma åsikter om allvar och lek. Är det nedärvt i de nordsvenska generna tro? =)
___________________________________________
Lyckan över nya selen är också stor, Dimma drar mkt bättre, sänker sig och tar i på alldeles rätt. Dagens prestation hade hon inte lyckats med i sin gamla sele, det är jag ganska säker på!

söndag, januari 11, 2009

Finns det något sötare?

Idag har vi varit hos Gris-Eva och upplevt underbara små minigrisbebisar! Det är alltid lika fantastiskt. Vad kan vara sötare än sådana här småttingar?! De här gullegrisarna är 17 dagar gamla gamla och heeelt bedårande. Den stolta modern heter Elin och fadern Ozzy, men vad bäbisarna heter kan ni ta reda på själva hos Eva. =) Det är inte utan att jag drabbas av ett visst habegär, men egentligen tycker jag faktiskt att de fyra grisar jag redan har är alldeles tillräckligt många!







Inne hos Eva fick jag syn på något annat som också var tvunget att förevigas och visas för er bloggläsare; en papegojstol! En slags gungstol från början av 70--talet, med orginalklädsel. Hur häftig som helst, har aldrig sett ngt liknande!

I övrigt har här varit en ganska lugn dag med osedvanligt dåligt väder, riktigt höstrusk! Snålblåst, kallt, fuktigt och lite regn, usch! Ingen höjdare, då är det bäst att hålla sig inne!

fredag, januari 09, 2009

En mamma?

Lillpycke har nog fått en mamma nu! Vår dv.kochin Vera lade sig att ruva under gårdagen, och idag gjorde vi ett adoptionsförsök som än så länge ser ut att ha gått bra. Vera tyckte det gick lite väääl snabbt när det pep under henne redan efter ett dygn =) men accepterar lillpycke iaf. Hoppas det ska fungera! Hon ligger och trycker stenhårt på den lille och morrar arg åt mig, men i morgon måste jag nog köra ut henne ur redet så hon slutar ruva och koncentrerar sig på sin enda kyckling. Håll tummarna för lillpycke! =)

torsdag, januari 08, 2009

Besök på hästsjukhuset och körning med kälke

I gårkväll åkte jag ner till vännen Jenni en bit utanför Borås då vi idag skulle åka till hästsjukhuset i Skara med hennes sto. Vi var uppe långt före tuppen, hästen lastad och klar kl 07:00 då det börjades snöa. Mörkt. Halt. snö... Vilka toppenförutsättningar för 15 mils körning med transport! =)

Redan efter ngn kilometer gled hästtransporten ned i diket! Efter 45 min väntan fick vi hjälp, kunde lasta av hästen (suck, när vi äntligen fått på henne! Inte världens mest lättlastade dam...) och få upp bil och transport. Promenerade till närmsta gård där vi efter lite om och men fick på hästen igen.



Vi hinner köra kanske... knappt 1km, innan vi nästan frontalkrockar med en lastbil på ett backkrön. Blixthalka, varken vi eller han fick stopp förän vi stod en meter ifrån varandra... Sedan kunde ingen backa pga av läget och halkan... Till slut fick vi backat hästtransporten med hjälp av en hel del muskelstyrka från oss och lastbilschaufförer =), men då kom inte lastbilen upp ändå. Grus, kedjor... Så småningom kommer de iaf upp och förbi. Nu är klockan 9:20, vi har inte ens kommit ½mil hemifrån gården och har tid på Skara kl 10... =/



Dessbättre var flexibla på hästsjukhuset och kunde ta imor oss när vi dök upp kl. 12, undersökningar, röntgen, cortison coh tuppkam i en kota och återbesök om 3 veckor... Så får vi hoppas på det bästa!

När jag kom hem var det dax för Dimmas motion. Lite mörkt hade det hunnit bli, men vi värmde upp med att lunna ut några stockar för att sedan dra hem ett litet lassfrån skogen ngn km bort. Stybbe hade lastat kälkarna som han byggt om och gjort rekade skaklar till tidigare under veckan. Det gick finemang att köra och var riktigt roligt tyckte både jag & Dimma! Nu var lasset ganska litet så här första gången, ett 15-tal "stockar" med en diameter på 10-15cm. Vi kan utan vidare lassa på det dubbla nästa gång.

onsdag, januari 07, 2009

En enda...

...liten kyckling kläcktes häromdagen. Nero´s och den rödkammade svarthönans första avkomma som kommer få röd kam precis som sin mor.

Taskig start i livet fick h*n: de sex syskonen hade dött i äggen ganska tidigt under ruvningen, och när lillpycklingen väl kom ut i stora världen så ville inte en endaste höna ta hand om den.

Lillpycke tyr sig till min hand, och när jag inte är där är det plyschkatten i hörnet som gäller, där gosar h*n in sig, precis som under en riktig mamma. =)
Lillpycke har börjat äta lite kokt ägg och lite blöt höönsmat, och dricker lite vatten. Jag hoppas det gå bra fast än den får en ensam start, redan nästa vecka får den nog sällskap då mammas kycklingar förväntas kläckas. Och så får vi förstås hoppas att det är en liten höna, med med min ordinarie kycklingtur är det nog en tupp! =)

tisdag, januari 06, 2009

Ett riktigt bra avslut på jullovet!

Sista dagen av jullov, för både dagisbarn, skolbarn och föräldrar. Då gäller det ju att hitta på ett värdigt avslut på ledigheten, eller hur!?!

Vad kan vara bättre än en tur med häst och vagn och massor av varma filtar, ut i skogen och grilla korv?! Det blev först lite väntetid innan vännerna som skulle med kom, så Dimma passade på att provsmaka den medhavda massäcken. =)
Så gav vi oss iväg tillsammans våra vänner från Törestorp (Karin & John med tjejerna Saga & Liv) och Nina med sina goa ungar Ardis & Vinston (stavning...?) Vagnen full med glada människor!
Det var väl sådär 4km till grillplatsen och det gick i sakta mak med lite bjällerklang som akompanjemang. Lite kallt, men mysigt!

Väl framme tämdes en liten eld och det blev bus och lek och massor med varm choklad och grillad korv. Dimma hoppade dock över korven och stog lugnt och tuggade hö vid ett träd istället.
På hemvägen unnade vi oss en härlig galopp som ledde till glada skratt och tillrop från både vuxna och barn bak i vagnen, och en glatt frustande Dimma. Bättre avslut på jullovet än så här, det kan man inte önska sig!
Fler bilder kommer, så återkom gärna till inlägget senare!

måndag, januari 05, 2009

Hard work work...

Kanske har några av er tröttnat på att läsa om våra bravader i skogen, isf får ni sluta läsa här och återkomma en annan dag. =)

Skogsjobb igen, idag utan allt för komplicerade utmaningar. Tack vare gubas tips om att lossa frusna stockar i sidled vållade det inga problem alls att nästa varenda stock var fastfrusen idag!

Det här med att det är brant börjar vi också vänja oss vid och har lärt oss hantera stockar som rullar i sidled även där det inte går att dra uppåt. Dimma fortsätter då dra framåt samtidigt som hon följer stockens rullning, a´la skänkelvikning. Helt hennes eget initiativ vilket fungerade jättebra.

Dagen terräng kändes lätt som en plätt (mest då den var helt fri från grot), och ändå hade jag nog tyckt den var för brant opch läskig när vi för ngn vecka sedan jobbade i skogen för första gången denna säsongen. Man vänjer sig snabbt! Platsen där vi höll till idag var dessbättre ett ställe där Dimma känner alla steniga övergångar mm mkt väl, nämligen i hagen. Detta var en stor fördel då hon visste precis var hon skulle sätta fötterna genom stenrösen och annat, och kunde koncentrera sig på att dra istället. Och det behövdes för idag var sttockarna dubbelt så många som tidigare (dvs ca 20), och flera riktigt stora.

En bamsestock större än den vi drog hem häromdagen fick vi också ned med stor ansträngning. Denna var inte fastfrusen då den var fälld i dag, men tung som... jag vet inte vad. Det var verkligen med nöd och näppe hon överhuvudtaget lyckades få den med sig trots medlut. Och som vanligt när hon lyckats med en bjässe så blev hon mkt stolt. (Och jag också!)

Intressant är att när vi en av de första gångerna drog stock med sax (slutet av 2007?) inte klarade av att rubba en stock bara ungefär hälften så stor som dagens bjässe. Inte för att hon är särskilt mkt mer vältränad nu, utan för att hon lärt sig tekniken. Det tycker jag är lite häftigt!

En terrängbild efter att vi fått bort stockarna:


En del av dagens skörd i solnedgången:

Bjässen, ett riktigt... kvinnodomsprov..! =)

söndag, januari 04, 2009

Grisvägning

Idag bestämde jag att det var dax för vägning av småkillarna! Att Hampus (8½mån gammal) är liten vet jag, det känns inte så konstigt med födelsevikten 176g. Dock trodde jag nog att han var lite större än de ynkliga 8,5kg som vågen visade. Min lille pygme! Jag jobbar på att göda honom och han äter utöver maten med de andra grisarna ytterligare en portion med matolja på dagligen. Dock har han väl sin kroppsform efter far sin, som också åt och åt och åt och alltid var en tunnis...

Knubbisen Hugo (7½mån) vägde in på 10kg. Även han är uppenbarligen ganska, men inte jätte, liten för sin ålder, men till skillnad från Hampus har han absolut inga problem med undervikt. Hugo är en liten tjockis!

Ytterligare bilder på småkillarna från dagens motionsrunda i kylan (-8grader) Beundra särskilt Hugos JÄTTEROSA tryna omgärdat av frusen smuts... =)
Inspirerad av snälla kommentarer så lägger jag in bilder på de resterande två också. Det här är Gertrus som blir 5 i år (fläckig), ätandes fruset äopple, och Majken (svart) som är 1½ och mamma till hampus (hon hittade inget äpple utan fick hålla till godo med en isbit... =)):