Fjäderfän

Det första vi byggde när vi flyttade till gården var ett hönshus, och inte vilket hönshus som helst: det är 28 kvadrat lyx med mycket fönster, högt i tak och golvvärme. Därtill regäla utgårdar med nätak som skyddar mot de många rovfåglar som gärna äter en höna eller två till middag.
Jag tycker vårat hönshus är så fint, att det förtjänar en egen kategori... =) Inläggen om hönshuset och bygget av detta hittar du HÄR. Inlägg om våra hönor hittar du HÄR.


Förhoppningsvis kommer det redan nästa år att byggas ännu ett hönshus på gården, för det är med höns som med chips: man vill bara ha mer, och mer, och... lite "once you pop, you can´t stop", som pringlesreklamen uttryckte det när jag var i tonåren. ;-))

Flera raser har kommit och gått under åren, men kvar har det blivit några favoriter:


APPENZELLER SPETSHÄTTAD

Appenzeller spetshättad (svart-silver fläckig) är Scweiz nationalras, en lätt hönsras (tupp 1,6kg, höna 1,4kg). Den är livlig, vaksam, äter förhållandevis lite och värper bra. Dessutom har den ett vackert, särpräglat utseende! Våra djur har dessutom varit väldigt fertila, befruktningen på äggen har alltid varit 100%, oavsett årstid! Appenzellers lägger vita ägg.

ISBAR
 Här finns även djur av rasen isbar, en Silveruddsras som lägger gröna ägg, omkring 250 ägg per år. 
Våra isbar är blå och spättade.

FAVEROLLE

Vår andra ras är Faverolle (stor, laxfärgad). En fransk kombinationsras, vilket innebär att den både ger bra slaktkroppar och förhållandevis mycket ägg. Faveroller är kraftigt bygda (tupp 4kg, höna 3kg), har 5 tår samt benbefjädring och skägg. Dessutom går de att könsbestämma tidigt då hönor och tuppar har helt olika färg. Detta är väldigt lugna och behagliga djur, de hetsar inte upp sig i onödan. Ägg från faveroller är ljust bruna.

MARAN
Maran är också en fransk kombinationsras som härstammar från byn Maran vid Atlantkusten. Det speciella med maranen är dess mörkt bruna ägg, detta är den i dagsläget befintliga ras som lägger allra mörkast ägg. Tuppvikt: 3,5-4 kg Hönvikt: 2,5-3 kg
Våra maraner är blå koppar och svart koppar.

Vi har även en grupp mycket ovanliga vita maraner. Även dessa lägger mörka ägg!


VORWERK
  Ännu en kombinationsras, men från tyskland, som bara finns i en enda färg; kontrastrikt gul/svart!Tuppen väger kring 3 kg och hönan 2-2,5kg. Äggen är beiga och väger ca 55g.


BRONCEKALKON
En sund kalkon i "lagom" format. Rasen lever fortfarande vild i Nordamerika. Värper mycket bra. (Unga djur under 1 år på bilderna)

PÅFÅGEL

Tuppen är född -08 och  hönan -11. Dessa fantastiskt vackra och roliga djur är enbart som prydnad.  Sommaren 2014 fick vi vår första kyckling, tyvärr försvann hon under vintern... Hoppas på fler kycklingar i år! Mer om påfåglarna finns här.

DUVOR (TYSK MODENES
Även dessa kuttrande skönheter är rena nöjesdjur. =) Blogginlägg om duvorna, finns här.Vi har max 3,5 vuxna höns/kvadratmeter golvyta inne (detta kan jämföras med konventionell äggproduktion med 9 höns/kvadrat, eller ekologisk äggproduktion med ”bara” 7 djur/kvadrat...) och de får gå ute året om på dagtid. Varken kyla och regn inte verkar bekomma dem nämnvärt, men snö på marken är de inte särskilt förtjusta i. Är det riktigt kallt, -15 eller mer, håller vi dock bara öppet ett par timmar dagligen för att vattnet inte ska frysa.

Kycklingar finns ofta till salu under säsong, och kan även kläckas fram andra tider på året vid efterfrågan. Till vår hjälp har vi en äggkläckningsmaskin, en helautomatisk Hemel A90 som ger otroligt bra kläckresultat! Vi kläckar även åt andra när detta önskas.
Vi säljer även avelsägg (15kr/st) och matägg (2kr/st) under större delen av året. Kontakta mig via mail om du är intresserad av ägg eller kycklingar! linda.farnevik@spray.se

UPPDATERAT 20/3-15