
Mycket bloggande om saft, sylt och bär blir det här märker jag, men den här årstiden är det ju det som står i fokus, åtminstone hemma hos oss! I år känns det som om det blir tillräckligt med sylt mm för att räcka hela vintern. underbart med en vinter utan köpe-sylt! :-)
Det har verkligen varit körsbärskalas för hela slanten idag, det är ju inte bara vi människor som ääälskar körsbär. Hönsen har pickat kring träden hela tiden för få tag i tappade och slängda bär, och avbrutna grenar och kvistar (blir en del...) gick till grisar och får som äter både bär, kärnor och blad med minst sagt god aptit.

Dagens tekakor bakades med ett för mig nytt recept, innehållande havregryn, men för övrigt ganska onyttigt. Blir säkerligen toppengott ihop med lite körsbärssylt till em-fikat!
Tekakorna var lika goda som jag befarade, så här kommer receptet!
Frövi tekakor (havre och vete) ngt modifierat
Ingredienser:
8dl fiberhavregryn
1 liter mjölk
175g smör
75g jäst
2tsk salt
2msk honung
ca 2 liter vetemjöl
Låt havren svälla i mjölken ngn timme.
Smält smöret och blanda med grynmassan. Lös upp jästen däri. Blanda sedan i honung, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertckt i 30min.
Dela degen i bitar och forma till lagom stora, runda kakor, ca 1½ cm tjocka. Nagga med gaffel och låta jäsa ytterligare minst 30 min.
Grädda i 225grader ca 10min. Låt kallana under bakduk. Ät eller frys in!
1 kommentar:
Eller som att klippa gräset medan det fortfarande växer.....
Skicka en kommentar