måndag, juli 15, 2013

Pyometra

Förra torsdagen blev det veterinärbesök för Toolah. Jag tyckte att hon drack och kissade mer än vanligt, och att hon varit lite för "off": hon tvekade en stund innan hon simmade efter pinnar, och la sig ihoprullad på handduken istället för att vada runt i timmar i strandkanten när vi var och badade. Låg och sov i korgen istället för att tigga chips framför tv'n och liknande. Kanske inte så mycket att ta på beteendemässigt, men jag kände att något var fel. Hon hade en mkt lätt, vattenklar och luktlös flytning också, och min misstanke var livmoderinflammation, även om symptomen var vaga. (flytningen brukar vara varig och illaluktande, och de brukar ha feber och vara mkt mer allmänpåverkade) Jag tycker dock det är bättre att åka in i god tid, och det visade sig vara bra även denna gång.
Trött och "off"
Toolah blev opererad samma dag och kom hem på kvällen, i tämligen dåligt skick (hade kissat ner sig, vinglade och var medtagen), men det var ju väntat. Det är ju faktiskt en stor operation... Första natten var ett elände där det inte blev mycket sömn för mig, men sedan har det gått framåt med måendet för var dag. Hon har dock varit väldigt trött, och sovit mycket.
Vila i buren har varit huvudsakliga sysselsättningen. Detta i pyjamas, en mycket behagligare variant av slickskydd, än tratt!
Såret har läkt fint enligt veterinären. Vi var där igen i måndags och tog stygnen, och det hade läkt ihop jättebra. Huden hade dock legat lite omlott i "sömmen" så det blev lite "buckligt" och rosa på sina ställen när stygenen väl försvann, men det förväntades försvinna på några dagar.
dag 2
Dag 9. Lite irriterat av stygnen
Direkt efter bortplockning av stygnen
Det gjorde för övrigt underverk för Toolahs humör att bli av med stygnen, mycket gladare och piggare på en gång. Antar att det dragit mycket i maghuden medtråden... Nu får vi hoppas att det fortsätter att läka fint och bra, så att vi är "tillbaks" på banan snart, och kan motionera, träna och tävla som vanligt!


Inga kommentarer: