söndag, november 02, 2014

Kronarvingen flyttar ut

Än så länge går det bra med den lilla påfågelns flytt ut till sina riktiga föräldrar och maranflocken. Det verkar vara en flicka: en kronprinsessa alltså, för vad jag sett hittills så har hon inga orange  slagfjädrar. De brukar komma mellan 3 och 4 månaders ålder, så de kan väl fortfarande dyka upp.
 Hon är nyfiken och var snabbt ute och kollade in utegården, medan hennes "kycklingsyskon" förskrämt höll sig inomhus hela dagen. Dock håller hon sig helst till sin hönsmamma ...
Mor och dotter. Blod är inte alltid tjockare än vatten. MammaMaran tar fortfarande mkt väl hand om sina 14 veckor gamla kyckling!
 ...och de övriga maranerna, för ärligt talat, så är hennes biologiska föräldrar måttligt snälla mot henne. Inte så att de är aggresiva, men de behandlar henne som vilken annan höna som helst; dvs hon får ett tjuvnyp om hon kommer för nära. Nåväl, de lär säkert känna (och uppskatta) varandra så småningom!
Här är de iaf fångade på samma bild. Guldis i bakgrunden, kronprinsessan i framkant.
 Eftersom kameran ändå var igång, blev det några maranfoton också. Mina maraner är ena konstiga fåglar. Varje vår ser de rent anskrämliga ut. Sorgliga. Fruktansvärda. Fjäderlösa, duniga och mer eller mindre nakna. Varenda gång tänker jag att "neej, nu är det slut med maraner, det är ju ngt galet!". Men så kommer hösten. Och så är de så här fina igen.
Tuppens stjärtfjädrar är på utväxt igen efter ruggningen
 Jag har hört att det är många som har sådana här "problem" med just maranerna. (Jag skriver "problem" inom citationtecken, för fåglarna själva verkar oberörda, det är nog mest jag som våndas över deras utseende) Jag undrar vad det kan bero på? När jag slaktat maran, har jag upplevt att de är otroligt lättplockade. Fjädrarna sitter väldigt löst, vilket är en fördel vid slakt förstås. Men det är också det enda positiva.
 Hur kul är det när de ser ut så här?
Fast... Så här ser samma tupp ut idag... Hur fin som helst.
 Eller titta på bilderna på när Kronprinsessan var liten. Mamma höna var ingen allt för skön syn...
Jämför med dagens bild på dem bägge. Jag tycker att det är bra underligt.


Inga kommentarer: