måndag, april 11, 2011

Lammning 2011

Nu är vi så gott som klara med årets lammning! Vi har förvisso tre tackor kvar, födda i fjol, men de ser ut att ha gått tomma tyvärr. Kanske var 22 damer lite för mycket för baggen?

De sista två lammen kom igår, två svarta tackor med vita tacken, den ena ser ut som en liten panda, så söt! =)Totalt 42 jättefina lam skuttar nu runt i lösdriften, och så fort de fått sina öronmärken får de komma ut i hagen! Alltid lika härligt att se de små vildarna "in action" ute i gröngräset sedan!
Alla köttras-gute-korsningarna fick till vår förvåning tre lamm var, och finullarna har snittat på 2,33, vilket känns ganska lagomt faktiskt. 2-3 lamm brukar tackorna klara av själva, men blir det fler är det svårt. En kull fyrlingar blev det dock i år, och de behöver lite extra mat men i övrigt sköter tackan dem exemplariskt.

Årets problem och missöden, bestod av 2 ihjälfrusna nyfödda i hagen (lämnade av sin mamma), en död tacka med missbildat dött lamm och ett lamm i felläge där även tackan fick avlivas, ett skadat avlivat lamm och ytterligare ett felläges-lamm där tackan klarade sig men inte lammet. Totalt 6 döda små (och en avlivad tacka) alltså. 12,5 % dödlighet hos lammen. Betydligt mer än vad jag känner är ok, även om det sägs att 20% är normal lammdödlighet hos finull. (beroende på att de får så många lamm) Samtidigt var dödsorsaken hos dessa svår att göra något åt, de dog åtminstone inte av sjukdom, undernäring eller liknande...

3 kommentarer:

Anonym sa...

oh så fina lammen var där de ligger:)
Har du ett ungefärligt belopp på vad de 42 lammen ger för inkomst när ni har skickat dem?
Skulle vara tacksam för svar då vi e på språng med att föröka vår stam om det ger bra ekonomi förstås:)
Mvh amanda

The Knitting Seaman sa...

Linda, sedan när har ni guteblandningar?! Vad hände med texel, gotland och rya?

Linda Färnevik sa...

Amanda: vet faktiskt inte riktigt vad det blir. Vi har dessutom ett mkt förmånligt avtal och får avsevärt bättre betalt för våra än man får om man säljer till t.ex scan. Vill du kan du maila mig på linda.farnevik@spray.se så kan vi prata närmare...

Elin: Enligt uppgift är det gute, inte gotland... Det var Monika som gissade på gotland, däremot. =)

Ngn köttras är det i, texel är en gissning men det vet vi ju inte...

Gamlingarna Vit och Svart är bägge finull-rya...