fredag, augusti 26, 2011

Egen ketshup

...går inte att jämföra med det köpta "blasket". Jag är ingen ketchupmänniska, men min egen hemgjorda fungerar till det mesta och är dessutom lätt att göra! Nu är ju rätt tid för kethupkok, gott om tomater att tillvara på också!Ketchup ca 1,2 liter

2 kg tomater i bitar (på bilden sorten Pontentat)
6 hackade gula lökar (mina är små, därav det stora antalet)
chili efter tycke och smak (jag tog 1½ frukt av Posa Lusia)
4 klyftor vitlök
1 dl socker
2½ msk vitvinsvinäger
1,5 dl hackad färsk basilika
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander

Koka tomater, lök, vitlök, chili och socker mjukt. Blanda i basilikan och passera sedan. Blanda i kryddorna och reducera sedan tomatsåsen till önskad konsistens. Tappa upp omedelbart på rena, varma flaskor/burkar så håller sig ketchupen bra i jordkällaren. Känner man sig osäker går det bra att frysa ketchupen också, men tänk då på att vätska expanderar när den fryser, om ni använder glasflaskor...

Nu fick jag användning för alla mina "babydryck-flaskor" till ketchup! Bra att hitta en användning för dem, det blir ju en del eftersom just morotsbabydryck är det enda Tilde dricker (den är trögflytande och förknippas därmed inte med att dricka för henne, som haft ont av det tidigare) I övrigt äter hon hemlagat nu, men just dryck får vi fortfarande köpa tyvärr.3 kommentarer:

veronica sa...

Hej du! gott med egen ketchup, våra tomater hinner gå åt innan det blir mängder till sådan lyx.. ;) Men jag tänkte på babydryck, borde det inte gå att mixa egen? om du har någon slags mixer eller kanske kan låna en råsaftscentrifug av någon och köra lite äpplen och morötter och frysa saften sedan kanske?

Linda Färnevik sa...

Jag har en råsaftcentrifug så jag har testat! Tyvärr ratar hon mina försök till egen jucie. Och jag inte kan jag neka henne den köpa om det är det enda hon vill ha, hon dricker redan allt för lite och är konstant på gränsen till att bli uttorkad då hon inte dricker mer än 2dl/dag. Så det går inte att "vänta ut henne" så att hon dricker annat för då blir det besök på sjukhuset. Men hon lär väl sig så småningom antar jag! =)

veronica sa...

vad synd! det hade ju varit väldans praktiskt, men hon kommer säkert på det så småningom att mammas juice är godast ;)