måndag, juni 10, 2013

Betäckt vid 3 månaders ålder!?

-hur är det ens möjligt?!

Tulas ena tacklamm, som föddes i månadsskiftet september-oktober i fjol, stod i går morse i hagen med en liten lammunge vid sin sida, gissningsvis var den lilla redan ett par dygn gammal, men har inte synts i den ibland lite röriga flocken, och höga gräset. Med tanke på dräktighetens längd, får vi konstatera att hon måste blivit betäckt vid 3 månaders ålder.

Känns helt vansinnigt, särskilt som hon (och hennes syster) hela tiden varit tämligen småväxta. Fick en dålig start med en mamma som inte ville ha dem och därtill hade klent med mjölk, och sedan vinter och ensilage istället för frodigt bete... I dagsläget väger mamman garanterat under 30kg. (Lammungen är normalstor, åt det lilla hållet) På bilden här står hon jämte ett av lammen från i våras: de är jämnstora. (Och då är det inte ens ett av de största lammen, för de är redan avskiljda och går med de vuxna baggarna...)
                                                                   Lilla mamma till höger
Men vi får väl konstatera, att barn visst kan få barn i fårens värld, och hoppas det ska gå bra för de två. Än så länge verkar lammungen stadig och pigg och diar, och mamma tar väl hand om den lilla... Dock har hon inget juver, väldigt dåligt med mjölk, så jag tror bebis kommer behöver lite stödmatning framöver.

Tidigare har tacklammen som ska till slakt kunnat gå med baggarna fram tills dess det är dags för dem att åka senast vid 6 månaders ålder. Det har känt helt ok, eftersom det är kring den åldern de normalt sett börjar kunna bli betäckta. Men med denna lärdomen, så får vi hitta på något annat. Vill ju inte skicka en tacka med ett 3-månaderslamm i magen, till slakt!

3 kommentarer:

Malin HomeOnTheRange sa...

Ojdå, jag satt just och räknade på när jag skulle skilja bagglammen från övriga flocken.... Jag trodde som du att tre månader var lite väl tidigt att kunna bli betäckta, då diar de väl en hel del fortfarande ?

nordicharps sa...

Kan det hända med grisar (vilket det bevisligen kan), kan det väl hända med får också...

Annelie sa...

Men hjälp hur i hela friden har hon lyckats med det? Tyckte att våra tacklamm var väl små och unga med sina 6-7 månader då vi släppte på baggen. Han stod ju för tusan grensle över två av dom (bekvämt iofs). Tur att naturen ordnat med lamm i liten storlek i alla fall :-)