torsdag, november 19, 2009

34 dagar

Vid 34 dagars ålder slaktas broilerkycklingarna, de billiga kycklingar vi hittar i frysdisken. De väger vid slakten 2-2½kg.

Jag stod och tittade på mina faverollekycklingar idag, och insåg att de var just så gamla. Och väldigt små med ovanstående siffror i tankarna. Då är ändå faverolle en ras som lämpar sig för den som vill ha kött, och kycklingarna anses växa bra...

Plockade fram vågen... runt 250g vägde de alla tre. (De jämngamla appenzellerkycklingarna, en lätt ras som är äggläggare, inte köttproducenter, vägde 140g.) Det känns helt sinnessjukt, de kommer ur lika stora ägg, är lika stora när de kläcks men broilerdjuren växer till 10ggr högre vikt på samma tid. Både för att man har avlat dem till att växa extremt snabbt, och för att man driver upp dem på olika vis. Inte konstigt att de stackars broilerkycklingarna ofta inte kan gå utan mer eller mindre krälar fram när de är en månad. Tur att de slipper bli äldre än så, kanske man får säga i det här fallet... =/

3 kommentarer:

UlricaA sa...

Föredrar garanterat kycklingar som får växa i sin egen takt....
Ha en go helg!
kramen Ulrica

Tobias sa...

Riktigt trevlig blogg! Trevligt att läsa om ett liv som jag vill leva. Men det är en bit kvar innan jag står där med min lilla gård :)

Marie sa...

Av just den anledningen äter varken jag eller någon i min familj kyckling. Men i helgen tog vi rätt på köttet av två svarthönstuppar, de har väldigt mörkt och fint kött. Har du något tips om tillagning :)

Ha det bra
//Marie