fredag, juni 22, 2012

Godaste majknäckebrödet

Ett enkelt (går snabbt att göra och ska vara länge i ugnen = behöver inte passas med minutprecision)  och fantastiskt gott knäckebröd som man knappt kan sluta äta av. Det passar även glutenintoleranta och de som av någon anledning undviker för mycket kolhydrater.

Det är faktiskt så enkelt, att jag misslyckades med det de första två gångerna jag bakade det. Ena gången överskattade jag min simultankapacitet å det grövsta, och försökte klippa gräset samtidigt som bröden gräddades vilket resulterade i tjutande brandlarm och kolsvart bröd, andra gången hade jag i för mycket solrosfrön och glömde salta vilket gav ett knäcke som lätt gick sönder som som mest bara smakade taccoskal... =)

Men så här ska de i alla fall göras:

2 dl polenta
1 dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl olja
2½ dl kokande vatten.

Blanda och bred ut på en plåt. Strö över 1 msk flingsalt. (jag använde ½ msk örtsalt istället)
Grädda i 150 grader tills det blivit hårt, ca 1 timme.

6 kommentarer:

Anonym sa...

JA sånt är hur gott som helst!!! Vi brukar göra nåt liknande fast med dinkel. /Anna

Linda Färnevik sa...

Åh, har du recept på det...? =)

Anonym sa...

Vad gott det verkar!
Får jag fråga var du har köpt den fina trådskålen?

/Maria

Linda Färnevik sa...

Ja det är riktigt gott, nästan mer snacks än knäcke. =) Skålen/korgen har några år på nacken och kommer från en butik som är nedlagd sedan 3-4 år tillbaka... Så tyvärr kan jag inte hjälpa dig där!

Anonym sa...

oj hade helt missat din kommentar. Detta är väldigt likt ditt. 2 dl dinkelmjöl, 1 dl sesamfrö, 1 dl solrosfrö, 0,5 dl linfrö. Blanda dessa torra ingredienser och tillsätt 2 dl kokande vatten och 0,5 dl rapsolja. Bred ut mellan två bakplåtspapper och salta. In i ugnen till det är klart!
Väldigt enkelt och väldigt gott!!

Linda Färnevik sa...

Ja i princip identiskt! Men... "bred ut mellan två bakplåtspaper", vad menar du då...!? och ska det vara siktat eller grovt dinkelmjöl?