måndag, augusti 27, 2012

RallyMix


Jag & Toolah har börjat på en ny kurs på Lunnagårdens Hund, Rallymix. RallyMix är en helt ny och varierad hundsport som finns i flertalet olika svårighets klasser.

Nu går vi lägsta klassen, träningsklassen, och än så länge är det ganska enkla saker vi gör. Toolah behärskar redan efter 2 gånger de flesta rörelser hyfsat, men det finns mycket att putsa på för att få det snyggt. Och sedan ska ju banan flyta på, ja det finns hur mycket som helst att jobba på! Det bästa av allt är att hon tycker det är så roligt, svansen viftar hela tiden och vi har jättefin ögonkontakt nästan hela tiden. (så fin ögonkontakt, att vi båda två tenderar att springa ner skyltarna, ha ha)

Skyltarna ja, det är väl en av de sakerna som gör RallyMix speciellt. Precis som i Rallylydnad visar skyltar vad du ska göra vid de olika "stationerna", med den stora skillnaden att det inom RallyMixen finns belöningsskyltar. (som dessutom ger dubbla poäng vid tävling!) Detta är nog en av sakerna som gör att Toolah tycker det är så kul, hon behöver uppmuntran och positiv förstärkning, och det får man ge hur mycket som helst av här! (Tvärt emot tävlingslydnad, med andra ord)

Det vi tränar nu är mycket positioner, vändningar och snurrar av olika slag vilket ger smidighet och följsamhet. Och belöningar, det är svårare än vad man kan tro att lyckas belöna hunden på angivet sätt (röst, kel, lek eller godis), så att den tydligt blir glad över berömmet. Det är inte bara att släppa ner en levergodis och tro att det räcker. Vi har lite att träna på, framförallt lek-beröm är svårt, Toolah är inte den mest lättlekta hunden jag känner, om man säger så. Men det är kul med lite utmaningar!Det ska synas att det är kul med RallyMix, och det tycker jag att det gör på bilderna nedan faktiskt! (upp i hörnet på varje bild är skylten för momentet inklippt)
Fotgående med fin ögonkontakt
Byte av position från Fot till Work

Koncentrerad gång i positionen Mellan
                                 
Ligg i positionen Mellan, med bibehållen ögonkontakt. =)


Snurr (targeting "målfinger")
Ingen övning , utan mer "vad vi är duktiga! Give me 10!" =)
1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har aldrig hört talas om rallymix men det ser roligt ut. Fin ögonkontakt ni har!

Anna