lördag, augusti 16, 2014

Från jord till bord...

...ja det är väl ännu en klycha. Men jag känner mig lätt exalterad över årstidens matlagning! Gott, färskt, enkelt, nyttigt, giftfritt, hemodlat... Tänk om det vore så här enkelt att laga mat året runt. Att ha ett helt färskt skafferi med godsaker direkt utanför dörren... Bara att gå runt och plocka åt sig det man är sugen på för dagen... Och sedan fundera på; "vad ska jag göra av allt det här goda?"
Nyskördade råvaror kräver väldigt lite förädling i matlagningen egentligen, eftersom de är så goda i sig. Vad mer kan man önska?
Ljummen sallad med olika grönsaker, rotfrukter och bönor från landet, med lite färsk, kryddstark korv som tillbehör (Paleofusk. Den innehåller lite färskpotatis av sorten Maria)
Omelett med mangold, lök, vitlök, sockerärtor, basilika och parmesan (paleo)
Skördetidspizza! Paleostyle med lite fusk. (Bondbönor (baljväxt) och getost är inte paleo. Men gott är det!)
Stekta grönsaker, rotfrukter och bondbönor med valnötter och solrosfrön (paleofusk igen då. Men frågan är hur det är med bönorna egentligen. Bönskidor med färska bönor, typ vaxbönor och harikuvert, blomsterbönor och dito ärtor såsom sockerärtor och salladsärtor anses nämligen ok... medan sojabönor, jordnötter mm anses som "storfusk"... Undrar vart bondbönorna hamnar?)

Om maten på sommaren är enkel och fräsch, så är mellanmålen ännu bättre! Bara att plocka, och äta!
Våra fantastiskt goda björnbär!
Röda och gula smultron
Djungelgurkor


Inga kommentarer: