söndag, augusti 17, 2014

Slaktlamm

Så har vi vägt in lammen!
Intressant nog så var tackorna avsevärt större än baggarna i år. Det har väl aldrig hänt förut. Det brukar vara tvärt om!

Snittvikten för korsningstacklammen blev 41,5kg. De var också mycket jämnare i storlek sinsemellan: 36-52kg.

Finullstacklammen förvånade med ett snitt på imponerande 44,2kg, detta tack vare ett gäng bjässar. Bruna finullstackor med vikter på 50, 51, 52 och en på 59kg (! Vi vägde om henne flera gånger. Hon var ngt större än våra minsta vuxna) Däremot så var finullstackorna mycket mer varierande i storlek, med ett spann mellan 25 och 59.

Snittvikten för korsningsbagglamm blev 37,9kg, rena finullsbagglamm 37,8kg

Totalt i år höll alltså finullslammen högre vikt än korsningarna. Samtidigt var korsningslammen mycket jämnare vilket också är en fördel eftersom man kan skicka fler åt gången.
Skillnaden mellan finull och korsningarna finull/suffolk vad gäller formen var också stor. Korsningarna är mycket kompaktera. De är både lägre och kortare, även om individerna håller samma vikt. Det kommer att bli väldigt intressant att se slaktavräkningen sedan!

Vi vägde också "gubbarna", precis som i fjol. Då var det 1½ år, och vägde 96 (Runar, finull) respektive 100 (Ylle, suffolk) Stora gossar båda två! I år är de dock ÄNNU större. Så stora, att de knappt kom in i vågen, och än mindre kom ut. (Jodå, det kom de, men med viss assistans) Då kan de väl ändå inte anses helt färdigvuxna. Tidigare baggar har grovnat ytterligare fram till kanske 3½ eller så. Så ytterligare ett par kilo tillkommer säkert under de kommande året.
Runar stannade på 109kg ("normal" baggvikt är 80-100kg), och bjässen Ylle 122kg.  ("normal" baggvikt 120-140)

Det är tur att de är så snälla. Det är som de säger i reklamen: "Är man stor, så måste man vara snäll". I alla fall på den här gården. Med barn (egna och andras) både högt och lågt för jämnan, vill vi inte ha djur som beter sig illa.

När lammen var avskiljda var det dags att släppa ut tackorna igen, ihop med de tacklamm som ännu inte är redo för slakt. De är så smidiga att flytta! Jag kör före med fyrhjulingen, och de springer efter på led, som ankungar efter sin mamma. ;-)
Jag sitter på kullen på fyrhjulingen. Nu har de fått syn på mig!
Samling kring favoritmaskinen
En av fyra korsningstackor som får stanna till liv
...och en till. De är väldigt charmiga, och har pappas fyrkantiga kroppsform.

1 kommentar:

Sjömans-Elin sa...

Och de där vikterna får ni bara av att ha dem på bete utan extrautfodring?