Mjuka Tunnbröd (8st):
50g smör
5dl mjölk
1pkt jäst
1tsk salt
½-1dl sirap
10g mald anis
10g mald fänkål
10g mald kummin
2dl rågsikt
vetemjöl
Smält smöret och häll i mjölken, värm till fingervarmt. Häll sirapen i mjölk och smörblandningen. Lös upp jästen i degvätskan och blanda sedan i kryddor och mjöl till en smidig, inte för torr deg. Låt jäsa 30min under bakduk.
Dela degen i 8 delar och riulla till bollar. Lägg att jäsa ytterligare 30min på en bakduk, täckt med en annan bakduk.
Sätt ugnen på max (gärna upp emot 275-300g, men min ugn klarar bara 250 grader och det gick också fint!) och låt plåten du skall använda stå inne, den ska vara HET.
Kavla ut "bollarna" till tunna kakor (2-3mm) och nagga noga (till det här arbetsmomentet kan en 2-åring utrustad med gaffel med fördel användas :-D)
Skjutsa in i ugnen med hjälp av brödspade, en kaka i taget, på den heta plåten och grädda 3-5min beroende på ugn och temp. Lite färg kan de få, men absolut inte för mkt för då blir de stela.
Lägg bröden på hög mellan flera dukar för att långsamt svalna och behålla den mjuka segheten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar