torsdag, januari 20, 2011

Tv är bra för barn

Ännu en bok som går tvärt emot mitt ordinarie tänk. Lite kul är det allt med sådana böcker! =) Jag får väl passa på att läsa en massa nu, om ett par månader är det kanske inte säkert att jag längre har så mkt tid för sådant...I boken "Tv är bra för barn" skriver Margareta Rönnberg, fil dr och film- och barnkulturforskare, om att TV kanske inte alls är ngt negativt för våra barn, utan tvärt om nyttigt och lärorikt på många sätt. Hon påstår bland annat att TV minskar våld, stimulerar till ett mindre stereotypt könsrollstänkande och främjar barns moral och fantasi.

Jag är lite kluven när det gäller den här boken; jag är fortfarande inte för att små barn sitter framför tv´n timme ut och timme in, men visst har Margareta sina poänger emellanåt. Kanske är iaf TV mindre olämpligt än vad jag hittills tyckt, åtminstone i begränsad mängd. Och det är ju en utmärkt "barnvakt". =) Men jag är fortfarande helt övertygad om att det är än bättre att lägga pussel eller sparka boll. Inte för att det ena måste utesluta det andra, men i alla fall...

3 kommentarer:

Madelene sa...

Håller med dig. Ser hellre att barnen ör ute och leker på gården än att dom ens är inomhus, än mindre att dom ska titta tv.
Jag tittade inte så mycket på tv när jag var barn, fanns ju så mycket roligare saker att göra än sitta still och glo.
Nu måste man ju begränsa både tv, dator och data/tv-spel.
Tycker dagens barn inte har den minsta gnutta fantasi, man får hitta på saker åt dom att göra hela tiden.

Saknar den gamla goda tiden när det bara fanns 2 kanaler.

Anonym sa...

Jag har alltid tyckt som du...tidigare. Nu kan jag inse att det finns många saker som teve´n gör bra. Utbildning, själv så lärde jag mig läsa och räkna med fem myror. Och massor av annat som det inte går att lära sig i hemmet, om världen när barnen blir äldre och samspel mellan människor för dem som inte har syskon (ok man behöver inte låta banen titta på dokusåpor ) språk, kultur och tusen andra viktiga saker.
Sen är den förstås en underbar barnvakt ;-)
Det gäller bara att föräldrarna är uppmärksamma på vilka program som ska visas.
Som du skriver, det ena behöver inte utesluta det andra. Självklart ska det inte vara teve och dator alla dygnets vakna timmar.
Hoppas ni mår bra, snart är det ju dags !! Vad tiden går fort.

nordicharps sa...

Jag minns mycket tydligt (och fortfarande med förvirring!) en undersköterska som jag träffade under min utbildning som skällde ut mig på noterna, för att jag INTE hade TV hemma! "Tänk på", sade hon, "hur det blir sedan - dina barn kommer att vilja ränna ut med sina kompisar och du kommer aldrig att se dem!" ?????