torsdag, mars 31, 2011

Bära barn

När Alma var liten hade vi en äldre, begagnad babybjörn, enklaste modellen. Den var ingen höjdare, varken för oss vuxna eller för Alma, inte ergonomiskt för fem öre. Samtidigt hade hon stort behov av närhet och ville gärna bli buren, så vi bar, och bar, och bar... och hade aldrig händerna fria till något annat.

Den här gången tänkte jag på bärsjal redan under graviditeten, och i vintras fyndade jag en ringsjal från Bära barn billigt på loppis. Ringsjal ska fungera från nyfödd, även om den kanske inte är det allra bästa valet för en så liten bebis egentligen... Men det var jag råkade komma över, och dessutom kändes den lagom okomplicerad för mig som sjalnybörjare. =)

Nu har vi hunnit prova den i alla fall. Lite svårt att få till det bra först, men nu går det skapligt. Bekvämt för mig är det absolut! Tilde tycker att de är mysigt att sova i sjalen, men är hon vaken verkar hon känna sig instängd: hon kan ju inte sprattla runt och dessutom ingenting se. =/ Där har vi en uppenbar nackdel med en sådan här sjal för en bebis som inte håller sitt huvud själv ännu.

Vi tränar vidare med sjalen för att få det så trivsamt som möjligt för både stor och liten, och så får vi hoppas att vi får det att fungera som vi vill. För även Tilde verkar trivas väldigt bra med att bli buren, och jag har mycket att göra som jag behöver mina händer till... Som idag när köttet från baggen som häromdagen envisades med att rymma hela tiden, skulle packas, då var bärsjalen verkligen bra att ha! (även om jag nog ska försöka undvika får-brottning med bebis på bröstet, kanske... =))
fotograf: Alma! =)

4 kommentarer:

Familjen Andersson sa...

Kan verkligen rekommendera en elastisk sjal till bäbis. Hade en ringsjal till Elina också... men upptäckte att en lång, elastisk knytsjal är helt överlägsen, då får man verkligen BÅDA händerna fria för att göra saker eftersom bäbisen knyts så tight mot kroppen.

malin sa...

Vi kom aldrig överens med trikåsjalen när Allis var liten. Kanske dels för att jag svettades floder av allt vatten jag hade i kroppen, men också för att ungen inte tyckte om att sitta trångt.
det gick bättre är hon blev större och kunde ha huvudet utanför sjalen, men om hon inte kom ur tillräckligt snabbt när hon ville ur (vilket kan vara lite krångligt med en sjal) så fick hon nästan panik. Nu har jag en Mei-Tai och den är underbar !! (mei-tai finns med ilägg för små bebisar har jag sett ). Kolla om det finns någon butik som säljer sjalar i närheten och gå in och testa olika sorter.
För visst är det skönt att ha händerna lediga till annat, för det finns ju att göra ;-)
Malin

nordicharps sa...

Jag använde en kanga (ett vanligt inhemskt tygstycke) till Helena när vi bodde i Tanzania. Hon höll sig lugn och man kunda göra annat samtidigt som man bar. De afrikanska kvinnorna bär sina barn fram tills de kan hålla upp huvudet, sedan får de sitta bak. De har inga blöjor, så de lär barnet att kissa när man håller fram den redan från 6 veckorsåldern (fråga mig inte hur de gör).

Anna Högrelius sa...

Vi hade också en BabyBjörn när Isadora föddes men jag fick så fruktansvärt ont i ryggen när hon började väga mer än 5 kg. En kompis sålde en av sina bärsjalar till mig, typ http://www.tradera.com/MEI-TAI-BARSJAL-SELE-DESIGN-KeLiMaLu-SOLVANDA-auktion_302593_130349295

Den var helt suverän och var jättelätt att använda! Man kan ha den på ryggen, på magen eller på sidan till barnet är drygt 3 år men Isadora ville inte sitta längre än till hon var runt året gammal. Sjalar är mycket bättre än BabyBjörn. :]