tisdag, mars 29, 2011

LammKAOS!

Jo då, det gjorde det... drog igång på allvar med lammningarna, alltså. Sedan förra blogginlägget (för 3 dagar sedan) har antalet lamm ökat från 7 till 23.
Känns som det sprutar ut lamm just nu, och eftersom det naturligtvis sammanföll med att Stybbe började jobba igen efter att ha tagit ut sina 10 pappadagar, så har det varit mer eller mindre kaos för mig här hemma faktiskt!

Igår skulle Alma gå tillbaka till dagis efter 3 veckor hemma, vilket hon såg fram emot, men det blev ändå lite kämpigt där på morgonen och hon ville plötsligt inte göra någonting själv. Samtidigt ville Tilde bara amma... Utanför fönstret springer en förrymd bagge förbi, och när jag slänger en snabb titt in till tackorna i lösdriften så är där två som är igång och ska lamma!

Möblerar om bland lamningsboxarna, fångar tackor, kommer iväg sent till dagis men åtminstone med numera påklädd Alma... =) Tilde är mätt och sover, dock fortfarande iklädd pyamas. =) Väl hemma igen fångas baggen in, men han är på rymmen igen 15 minuter senare. Puh!

Idag började det lugnare, men det vände snabbt till att vara avsevärt stressigare än igår. När jag gjorde min vanliga morgontitt i lösdriften hade en av våra "nykomlingar", 5 år gammal och förstföderska, lite oväntat nedkommit med trillingar. Tilde skrek och ville inte ligga i vagnen, som tur var kunde Alma rycka in och hålla lillasyster skapligt nöjd och glad! Duktiga, duktiga Alma!

Möblera om bland lamningsboxarna igen, ut i lösdriften med den tacka vars lammungar var äldst, och in med den nylammade ( som var rena rodeon att fånga in, vild, stor och stark som hon är...) i egen box. Kör Alma till en kompis och kommer sedan hem för att upptäcka att ännu en tacka lammat i lösdriften! Nu räcker inte lamningsboxarna till längre, så det blir till att snickra lite provisoriskt så att även den här tackan får en egen box där hon kan vara i fred ett par dagar.

Går så in och ammar, går ut igen för att se till de nylammade då jag får se att en nos sticker ut ur en tredje tacka. Och att en fjärde har uppenbara värkar! Snickrar vidare och får till en box lagom tills att den ena lammat klart. In med henne och hennes två nyfödda.

Under tiden har den kvarvarande tackan vandrat upp i skogen för att lamma där, så henne får jag hämta ner igen och stänga in i lösdriften. Hon är enorm, misstänker att magen måste rymma minst fyra lamm dessvärre... Jo men visst gjorde den det, fyra fina, pigga, svarta lamm... Men jag vill inte ha några fyrlingar, de innebär garanterat stödmatning, och det har jag inte lust och ork till just nu!

Snickra boxar, fånga vilda tackor och förlösa mängder med lamm tillsammans med en knappt 3 veckor gammal bebis? Jo då, det går tydligen om man måste... Men vad hände med den lugna, mysiga tiden när jag bara skulle njuta av min lilla nyfödda, undrar jag!?!

9 kommentarer:

Fru Purjo sa...

Å hinmel vilka dagar du måste haft. Hoppas det lugnar ner sig snart....!!

nordicharps sa...

Du har nu officiellt uppgraderas från supermamma till superhusmor med superförmågor. Fattar inte hur du gör det. Kram.

lilian sa...

Vilken härlig berättelse!!! Vilket flyt!!!!

Det har Du oxå - ett härligt flyt!!

Du är m-a-k-a-l-ö-s-!! Jag är stolt!!

kram ma

malin sa...

Härligt, vilken kvinna du är ! Men hoppas du får det lite lugnare nu ett tag.

UlricaA sa...

Jösses ja! Det är lite rörigt i lamningstider minst sagt! Men villman så kan man! och det är ju ett ganska kärt besvär när allting sen går bra......MÅ väl! Kram!

The Knitting Seaman sa...

Ha ha ha! Shit, du verkar ha fullt upp! Skulle kanske ha snickrat ihop några boxar i förväg? :)

Antar att ni har ett gäng tackor kvar som ska lamma? Inte riktigt lungt än på ett tag?

Eva sa...

Härliga, goa du! Du kan allt, bara du ger dig attans på det! Du är den mesta superkvinna jag vet! Du borde ha medalj!

Kramar i massor!

P.S Ett litet paket kommer på posten om några dar ;)

//
Eva E Jakobsson

Annelie sa...

Jag kan bara instämma med övriga, bra jobbat! Det verkar som om era tackor sköter sig bra iallafall inga fellägen och annat knas menar jag ;-)

Linda Färnevik sa...

Tack för alla komplimanger om superkvinna mm, vad gulliga ni är!

Elin: vi hade faktiskt byggt 7 boxar i förväg, trodde nog att det skulle räcka rätt bra. Inte trodde jag att alla skulle lamma samtidigt! =)

10 tackor har lammat nu, 26 lamm... 12 tackor kvar, så än blir det inte semester!!! =)

Annelie: peppar peppar, tackorna har varit SÅ DUKTIGA hittills i år! Inga som helst förlossningsproblem faktiskt!