söndag, juli 17, 2011

Mirakelmedecin? Tillfällighet?

Åter en liten uppdatering om hur det går med Tilde...

I tisdags var vi hos läkaren i Skövde. Efter lite undersökning, mått osv, kom man fram till att Tilde inte verkar vara sjuk, hon utvecklas så bra och är stark i kroppen, och tillväxten stämmer helt vikt-längd-huvud vilket tydligen gör att man kan utesluta div hormonella störningar. Hennes hull är just hälsosamt hull och inte vätska... Hon är inte uttorkad... Kanterna på skallbenet var tydligen normala, en del barn kan se ut så under vissa skeden i tillväxten tydligen... Ser förvisso underligt ut, men det är åtminstone inget fel.

Hon sover mycket och är inte särskilt glad av sig..., ja, men det torde alltså vara personlighetsdag och inte sjukdom. Och att hon inte äter... Vissa barn gör helst inte det. Matvägran förekommer ju oförklarligt hos en del barn, fast det inte är ngt fel på dem... Så det här är vad man tror nu då. Kanske är det riktigt, kanske har vi bara fått en trött, sur liten matvägare...? Isf är hon raka motsatsen till Alma. Tilde är tydligen den allvarliga typen, och gnällier för ganska lite... sover 18-20h/dygn och äter så lite som möjligt... Alma har redan från början ätit som en häst, bara sovit 9h/dygn och varit ett stort leende hela hon... Men visst, alla är ju olika.

Vi får väl utgå ifrån det här nu då. Läkaren hade skärpt till sig, sa inte bara att !det är inget fel på henne!", utan förklarade ganska ingående vilka tecken han gick efter, och vilka tecken man hade sett om det var div olika tänkbara sjukdomar...

Sedan bad jag om ny medecin, jag ville prova att ge henne nexium istället för zantac, för jag upplever att hon har ont av sina uppstötningar. Och det fick vi, enbart för att jag ville prova, läkaren sa rent ut att han inte trodde det skulle göra någon skillnad... Men sista dagarna har det fungerat mycket bättre med Tildes mat!

Och inte vet jag om det beror på medecinen eller är en ren tillfällighet, men hon fick första dosen nexium mitt på dagen på tisdagen. På onsdagkvällen gick det ovanligt bra att mata henne, och sedan har det gått bättre och bättre faktiskt! Inte så att hon ha blivit ett matvrak precis, men de två sista dygnen har hon fått i sig ca 75% av "normalbehovet" (kcal), och det är mycket för att vara Tilde, hon har ju legat på knappt 50% i månader nu..

I natt fick hon i sig 4dl (!!!) ersättning, och till frukost 1/2 port gröt. (normalt sett ca 2,5 ersättning och 1/4 port gröt) Sedan till lunch fick hon i sig en hel dl pure, och åt "på riktigt" för första gången på flera månader, dvs ville äta: gapade och smaskade istället för att bara äta för att vi stoppar in mat i hennes mun. Det är inte klokt hur lycklig man kan bli av att se sitt lilla barn gapa efter en sked mat!

Jag känner mig helt lyrisk, kanske kan vi ändå få ordning på Tildes bekymmer! Hoppas det håller i sig nu. Det märks så tydligt på henne, ju mer mat hon får i sig, ju mer orkar hon vara vaken, och ju gladare och mindre gnällig är hon... Hjärta (kanske ingen trött-sur-matvägrarbebis ändå?)

Läkaren sa att bebisar bara fick äta nexium max 1 månad, så vi måste sluta med den sedan igen... (fast det är jag tveksam till, vet flera bebisar som ätit nexium i över ett halvår utan problem) Då märker vi väl om det var den som gjorde nytta, eller om det här bara har kommit av sig självt...

Nyaste "tricket" är annars att suga in underläppen i munnen, hon gör det hela tiden nu! Ibland suger hon in läppen i sömnen också, och suger så hårt att hon vaknar. (och kommer på att hon ABSOLUT måste ha tutten. Vi kan hålla på så i timmar på natten: hon ammar, somnar, släpper bröstet.... sover en stund och suger sedan in läppen och vaknar, ammar-somnar-släpper-suger in läppen-vaknar...=) )

3 kommentarer:

malin sa...

Men du, vad skönt att hon äter !! Vilken tur att ni fick prova byta medicinen, om det nu var det som det berodde på. Skönt att det blir bättre iaf, vad det än var.
Och klart att man inte orkar vara glad och vaken om man inte får tillräckligt med energi. Kroppen väljer såklart själv att lägga all energi på att växa istället. Hoppas allt ordnar sig och hon också blir en glad och pigg unge.

Fru Purjo sa...

Så underbart!! Förstår att du är glad och lycklig :-)

Mamma Mimmi sa...

Härligt att höra att det verkar gå framåt och att ni verkar vara något på spåren med refluxen. Stå på dig med läkaren angående Nexium om du tycker att du ser en bättre effekt än med Zantac - det är bara en kostnadsfråga, dvs att Nexium inte finns på "listorna". Råkar ha jobbat med just Nexium på AstraZeneca i många år. Kram och hoppas allt fortsätter gå åt rätt håll.