fredag, september 30, 2011

Maskstatus

Vi har slarvat. Vi har inte tagit träckprov på våra får, och därmed inte heller avmaskat sedan vi köpte dem -08 och -09. Det har liksom inte känts nödvändigt, de avmaskades innan vi fick hem dem, har gått på marker som är tidigare obetade av får och betena har skötts nogrant med putsning och även sambete med hästarna. Varje år har vi sagt att "nu borde vi verkligen..." men mer än så har det inte blivit.

Så fick vi höra av en som köpt flertalet får av oss, att deras djur visat sig ha tämligen allvarliga angrepp av tre olika maskar och då blev vi genast lite oroliga: tänk om det är vi som sprider mask, vi som slarvat så?!? =/ I och med den misstanke fick vi äntligen tummen ur och skickade in träckprov.

Svaret kom snabbt, och vilket svar sedan! 0 EPG på samtliga mag-tarmparasiter, inkl koccidier! Ingen mask alls, med andra ord! Så det blir ingen avmaskning nu heller. Billigt, och bra, med tanke på den allt mer utbredde resistensen.

För övrigt är årets besök av Hushållningssällskapet avklarat. De går då igenom alla papper gällande eko, och kontrollerar djuren. Allt var bara bra, och hon skrev en tilläggskommentar i sina papper såg jag: "Fina djur!" Sådant blir man glad av!

3 kommentarer:

nisseitorpet sa...

Bra jobbat!!

malin sa...

Härligt !

nordicharps sa...

Gratulerar! Så glad att allting gick bra :-)