fredag, februari 01, 2013

Odlingarna 1 februari 2013


3 kommentarer:

Malin HomeOnTheRange sa...

Hur har du gjort bäddarna ? Är det hela eller kluvna stockar, hur är det fogade i hörnen, är de klädda invändigt ?? Va har du för jord, byter du jorden ? Vad är det för storlek på bäddarna, och tycker du att de har fungerat bra eller hade du velat ändra något ?
Jag ligger i startgropara till att hugga till något liknande och undrar. /Malin

Linda Färnevik sa...

Det är stockar (fur) som är sågade plana på tre sidor. De är faktiskt bara spikade i hörnen, med monsterpik... =) Och stockarna i sig är så tunga att vi fick lyfta dem på plats med traktor, så förhoppningsvis räcker det. Än har de inte rört sig...

De är inte klädda på insidan. Jag inbillar mig att de kommer stå så länge ändå, att jag hinner vilja göra om dem före de är uttjänta. ;-) Jag hade pallkragar förut, enbart målade med slamfärg, och det stod i 3 år och hade klarat ett par år till om jag velat, och de här stockarna är 10-15 gånger så tjocka...

Jorden består av en massa gammal ströbägg, kompost och inköpt matjord. Tanken är att jag tillämpar växelbruk, täcker bäddarnba med organisk material på hösten, och sedan fyller på med kompost på våren. Förhopningsvis ska jag klara mig undan jordbyte. För de är mååånga kubik jord i varje bädd! =)

måtten är ca 1,20*4,5m. Jag tycker att de fungerar strålande. Lättskött, och snyggt! Just i dagläget har jag nog inget som jag hade velat ändra.. Däremot bygga ut! =)

Linda Färnevik sa...

(gå in och titta på "växter och odling" så finns det många inlägg om bäddarna där!)