torsdag, februari 20, 2014

Det stannade inte på sex lamm...

...igår. Nio, blev de, innan kvällen var slut. Det var också årets än så länge klart mest dramatiska förlossning.

Tackan "Fyran" hade problem. Hon fick inga krystvärkar utan gick mest runt och "försökte kissa". Det visade sig vara ett enda virrvarr av lamm inne i hennes mage! Nummer ett tog mig en timme att få ut. Dessvärre låg nummer två och nummer tre jättekonstigt, det var två sneda och viridna huvuden, och i alla fall fem ben väl inlindade i varandra. Veterinären ringdes ut, och var väldigt tveksam till om det skulle gå att reda ut, men efter ytterligare någon timme hade hon ett par framben, och ett huvud som dock inte ville lägga sig rakt utan var vridet, ut i forlossningskanalen. Men längre kom det inte!

Gång på gång började hon om, är det inte ben från samma lamm eller varför kommer den inte ut? Vi fick även spruta in mer vätska (glidslem blandat med vatten) med hjälp av en slang i livmodern, för det hade hunnit bli ganska ordentligt torrt, och det underlättar ju inte. Tillslut kom faktiskt lammungen ut, den hade ett stort huvud och ville av någon anledning inte ha det rakt över frambenen, utan vridet (väl ute ser han helt normal ut, inte sned i nacken), och därefter gick det betydligt lättare med nummer tre. Otroligt nog, var dessa två dessutom fortfarande vid liv, efter många timmar och en förhållandevis hårdhänt behandling. Vad gjorde man väl, utan duktiga veterinärer!?!

grabben i mitten är tjockskallen som satt fast ;-)
Mamma är på benen och äter med god aptit, och det blev tre riktigt stora och hungriga killar (mellan 5 och 6kg alla tre), den sistfödde har dock svaga kotor i fram och kotar över... Han har fått skenor av toarullar  (krävs inte så kraftiga grejer på en sådan här liten, som på en fölunge ;-) )Vi får se om han blir stabilare på några dagar, annars blir det väl till att ta bort honom tyvärr. Någon som har erfarenhet av lamm med detta problem?

Avslutar med en bild på dagens lamm, bara för att hon är så söt! =) Det här är den fläckigaste av
suffolkkorsningarna hittills.

1 kommentar:

Annelie sa...

Jag hade två lamm med som böjde i kotleden på¨frambenen. Gjorde som du, lindade med vadd, toarulle och flexilinda. Det blev helt bra efter några dagar då senan hade dragit ihop sig och lammet blivit stadigare. Syntes överhuvudtaget inte när de blev större och släpptes på bete. Det var också lamm som legat trångt, trilling och fyrling...