torsdag, februari 27, 2014

"Pulled sheep"

Långkoka på låg temperatur, i en gryta i ugnen, för att sedan dra isär köttet med gaffel, är ingenting som måste ske med gris, även om populärrecepten brukar se ut sådana: "pulled pork". Jag gillar inte griskött. Dels för att jag över huvud taget inte är särskilt bekväm med att köpa kött i butik (och jag inte har några egna grisar) och dels för att även svenska grisar generellt lever under för mig inte acceptabla förhållanden, jag vill äta kött från djur som gått ute. Och helst ätit gräs och inte kraftfoder, i första hand.

Av dessa anledningar, och bara för att det är så gott, serveras det idag "pulled sheep". Tackan Ella blev 2½ år och var en riktigt dålig, för att inte säga värdelös, mamma, och en allmänt svårhanterlig och brötig individ i livet, men hon hade det bra. Gick och åt sig riktigt tjock på betet sista sommaren, och behövde nu över 6 timmar i ugn för att förvandlas från seg gammal tacka, till "pulled". Receptet på lamm sa 4-5 timmar, men jag antar att åldern tog ut sin rätt här.
Köttet serveras i något slags pitaliknande surdegsbröd bakat på dinkel, men hemgjord (röd)coleslaw och picklad rödlök. Vansinnigt gott!


3 kommentarer:

Mellan skog och gård sa...

Åh, vad gott det såg ut och lät! Att äta mindre av just griskött är ett av mina mål i år, håller med om dina tankar där.

Kram Elin

Maria - JAG BLOMMAR sa...

Hej!
Tack för besök och kommentar på min blogg! Jag har också testat att laga pulled sheep. Köper tre lamm av min bästa vän som är fårbonde varje år. Blev hur gott som helst, men vi ät det med sallad till.
Springer du? ser km-räkning till höger...
Också ett av mina intressen, men springer inte så långt, bara 1,5-2,5 mil i veckan. Snart kan man börja springa utomhus mer igen...

Linda Färnevik sa...

Roligt Elin att du tyckte det såg gott ut, på fb fick jag mest kommentarer om hur äckligt det såg ut, ha ha. =) Det är liksom svårt att få kött som är isärdraget med gaffel, att de sådär jätteflott ut.

Maria: Jag går. Eller powerwalkar, om man så vill. Tycker dock att det ordet låter lite fånigt. =)Ibland springer jag också, men pga skelettförändringar i bäckenet och uttöjda ledband i knäna, så blir det mest sporadiskt tyvärr.