lördag, november 29, 2008

Julbak! (uppdaterat med fler bilder!)

Idag har här bakats inför julen precis hela dagen! Det har blivit 6 stoooora limpor vörtbröd, gräddkola, chokladkola, chokladfuge med cashewnötter, saffransskorpor med mandel och biscotti med valnötter och citronskal. Det är så kul att baka! =) (och nu behöver köket VERKLIGEN syädas!) Här kommer ett par utvalda recept som är absoluta måsten, de köpta alternativen är jättetrista i jämförelse!

Vörtbröd (2 stora limpor)
33 cl julmust
33 cl svagdricka
50 g jäst
70 g smör
½ dl mörk sirap
2 tsk salt
1 msk mald pemmerans
1½ krm mald nejlika
1½ krm mald ingefära
1 dl vörtmix
10 dl rågrikt
8 dl vetemjöl
2 dl russin

Blanda den rumstempererade drycken med jästen. Blanda samman resterande ingredienser och arbeta degen 10min. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Dela degen i två delar och forma till limpor. Låt bröden jäsa ytterligare 1 h. Grädda dem nederst i ugen på 220 grader tills termometern visar 98 grader.

Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem omdelbart med limpstrykning för att få dem glansiga och fina! (Limpstrykning enl Jan Hedh: koka upp 200g vatten. Gör en redning av 50 g vatten och 10 g potatismjöl. Häll i redningen i vattnet och låt koka upp igen)
Saffransskorpor (t.v):
Biscotti di prato (t.h): (här bytte jag då ut mandeln mot valnötter och apelsinen mot citron)

Så till sist, chokladfudge med cashewnötter & gräddkola:

7 kommentarer:

Göran sa...

Det riktigt luktade jul och "doppigrytan" om den härliga limpan. Jag har skrivit ut receptet och tänker testa.
Jag jämförde med lite andra recept och ser att du föreslår lite längre jästider och även lite inblandning av vetemjöl. Det gör nog brödet porösare. Jag tar nog även i en klick surdeg, bakar inget matbröd utan surdeg numera.

Anonym sa...

Vilket härligt julbak du har stökat med. :)
Jag känner dofterna ändå hit och blir sugen på vörtbrödet. Doppet är obligatoriskt på vårat julbord.

Fake cake sa...

Ja de saffransskorporna gjorde jag förra julen och de var sååå goda.

Du är ju så duktig att du skulle starta en bak/matblogg ju...jag hade följt den slaviskt:)

ha en mysig advent med familjen

Linda Färnevik sa...

Tack! Matblodd är dock inte riktigt min grej, även om denna bloggen i perider är just en sådan. Den växlar mellan hönsblog och matblogg allt som oftast. =)

Anonym sa...

MMMMMMmmmm Jag blir så sugen. Julbakade i veckan, trodde jag. Nu är allt slut ;-) Gömmer du kakorna eller hur gör du för att lyckas få några kvar ...?
Idag blir det surdegsbak här hemma. Ha en fin advent
/kramar från Malin

Skumme sa...

Ja, nu börjar det bli hög tid att komma igång med julbaket! Räknar iskallt med att du sparat undan minst 1 provsmakningsex av varje sort i en särskild burk för barnvakterna? ;-)

Linda Färnevik sa...

Hm, det ska nog kunna ordnas, från och med nu iaf! De färdiga burkarna är igentejpade och lagda i frysen! Frågan är bara, VÅGAR du provsmaka allt, åtminstone jag tenderar bara att äta mer och mer, så jag undvuiker att provsmaka. =)