torsdag, januari 07, 2010

Varde ljus

Stor happening på Äleberg, något fantastiskt har hänt!

Vi har LJUS i hallen! Efter 2 års famlande i mörker, har det äntligen kommit upp en lampa! Snacka om att lyckan är total! =)


I plafonden sitter det LED-lampor, vi håller på att byta ut samtliga gamla glödlampor och lågenergilampor mot LED, men det tar sin lilla tid för vettiga LED-lampor kostar ju litegrann.

Hoppas det är rätt val ur miljösynpunkt. Vi tror det, annars hade vi inte lagt pengar på att byta. Varken vanliga glödlampor eller lågenergilampor känns särskilt vettiga, och så länge man inte behöver ha starkt ljus känns LED som en bra ersättare. ( i dagsläget iaf, kanske kommer det så småningom fram miljömässiga nackdelar med LED också)

En lågenergilampa drar bara ca 20% av vad en "vanlig" glödlampa gör (en vanlig glödlampa innehåller dessutom bly...) Men lågenergilampan drar ändå dubbelt så mkt ström som en likvärdig LED-lampa och innehåller därtill kvicksilver som ju är än värre än bly för naturen.... LED torde därmed vara det bästa valet, och så småningom sparar man förhoppningsvis in inköpspriset genom den lägre elförbrukningen.

4 kommentarer:

malin sa...

aldrig sett sådana lampor :-0 var har ni hittat dem ?

Familjen Färnevik sa...

Exempelvis här: http://www.ledbutik.se/blogg/led-belysning/miljofarliga-lampor/

På den här sidan finns fler återförsäljare: http://www.ledlampor.tv/

nordicharps sa...

Grattis! Vad det går framåt...
Kram
PS Glöm inte kameran på lördag!DS

malin sa...

Tack !