onsdag, september 15, 2010

Tillvaratagningen

...har det gått trögt med den här hösten, men så kom Elin på besök, och genast blev det lite mer gjort. =)

De förvuxna rehnska druvgurkorna blev äntligen inlagda i väntan på att förgylla vinterns leverpastejmackor

och squasch och bönor på längden och tvären fyller nu frysen. Årets nyheter, bondbönor och blomsterbönor, var bägge två glädjande överraskningar; väldigt smakrika, långt bättre än förväntat! Strimlade blomsterbönor, frästa med lite olja, vitlök och salt, var en riktig höjdare!!!

Nästa år ska det helt klart bli mer bönor av olika sorter. Och betydligt färre gurkor. Förstår inte hur jag tänkte när jag planterade massor av gurkor i år också, jag vet ju att jag redan förra året hade gurkor i överskott trots att jag gav bort till alla, oavsett om de ville ha eller inte. =) År 2011 blir det två slangurkor i växthuset, och två eller möjligtvis tre plantor inläggningsgurka. Inte tio.

Samma gäller förövrigt antalet squachplantor, två; en gul och en grön. Inte fyra av varje. Min frys är för liten, och mina vänner för få =), för att göra åt sådana mängder som årets (och fjolårets, jag lär ju mig aldrig) squschodling resulterat i.

11 kommentarer:

Skumme sa...

Här blir det en (1) gurka nästa år. Max ;-). Årets 2 var minst 1 för mycket. Om man inte skulle slå till och bli gurkodlare, mycket skörd på liten yta är ju tacksamt då!

The Knitting Seaman sa...

Jag skulle rekommendera taggfria gurkor nästa år. I alla fall om jag ska plocka dem :P

Tack för sängplatsen. Och för ullen :P

lilian sa...

Åh, vad jag gillar er två - ni är så duktiga och effektiva!!
Finns det chans på lite ull? Vit och svart - gärna lammull till lennarttröjan
kram

Linda Färnevik sa...

Skumme: gurka måste vara en av de mest tacksamma grödorna helt klart! Vi hade nog också klarat oss på en gurkplanta om det inte vore för att Alma älskar att plocka små slanggurkor och äta som de är, och det är bra med lite gurköverskott; det finns ju trots allt fortfarande vänner som inte själva odlar gurka, och som inte tröttnat på mina gåvor. =) (Hönsen, om inte annat. =))

Elin: det är JAG som ska tacka!!!

Mamma: jag vet faktiskt inte, jag var inte med och klippte, det gjorde Elin & Stybbe! Men jag ska ta en kik på ullen nästa gång jag är i ladugården. Risken är dock att allt är blandat i en salig röra i både färger och kvalite (bukull osv). kanske finns lite vit lammull dock kvar sedan förra klippningen... Finns det lämplig ull så får du självklart!

The Knitting Seaman sa...

Lilian: Jag tog bara en lammfäll så det borde finnas en hög kvar där uppe. Enda problemet är att de inte sitter inte ihop och att jag lade allt jag inte ville ha i en "skräpsäck". Så risken är att det är blandat både ren och skitig ull och ull från olika får. Men vem har dött av lite sorteringsarbete? :) Klipparen sa hur som helst att i stort sett alla finullsfåren har fin päls. Även dem jag ratade :)

lilian sa...

Så glad jag blir!!

Sjömannen och jag har lite olika smak, så det fixar sig nog!!

nordicharps sa...

Så glad och lättad jag blev att du fått hjälp med skörden. Puss!

Pernilla Skällaredsgård sa...

Vad duktig/a du/ni är Linda. Har du något bra recept för att lägga in gurkor. Här har vi oxå massor men de jag la in va dåliga på en vecka. Det receptet vill jag inte göra om.

Ha det gott. Kram

Linda Färnevik sa...

Jag vågar inte lämna ut ngt recept ännu Pernilla, förra årets gurkor blev inte alls goda, så det här är ett helt nytt recept för mig också... Men jag hoppas förstås att de blev lyckade! Om inte så har jag en granne som gör väldigt goda gurkor, isf ska jag fråga henne om recept! =)

The Knitting Seaman sa...

Pernilla: Jag har ett recept! Lade in resterna av Lindas gurka idag och de blev supergoda. Det är lite bökigt för du måste koka upp lagen tre gånger och hälla den över gurkan i omgångar, men det blir riktigt riktigt gott. Påminner en del om Felix gurka, den man köper i affären. Fast hemmagjord. Ta en titt på den här länken: http://www.matklubben.se/recept/mormors_inlagda_krisp_gurka_48183.html

PS. Jag gjorde bara på ett kilo gurka och det blev inte mer än en burk (modell större Felix gurk- eller rödbetsburk) så ladda MINST två kilo. DS.

Pernilla Skällaredsgård sa...

Tack... jag skall testa lägga in imorgon... jag har massor av gurkor så jag laddar på. Testar jag inte så blir det komposten och det vore ju synd. KRAM