lördag, januari 19, 2013

Ylle

Idag hälsar vi vår nya avelsbagge Ylle välkommen till Äleberg! Ylle är en 9 månader gammal suffolkbagge och ska ta över efter gammelman Elim. Det ska bli spännande att prova på att korsa in en ras med lite bättre köttegenskaper än finullen. Hoppas Ylle ska trivas ihop med jämngamle Runar (efter Sigge), vår bruna finullsbagge från i fjol som stannar för fortsatt avel.
"Suffolk kommer från England och är känd sedan 1810. Rasen har uppkommit genom korsning mellan Norfolk Horntackor och Southdownbaggar. Då hette de Southdown Norfolks och kallades lokalt för ”Black faces”. Suffolk blev snabbt populär i större delen av världen tack vare sina goda köttegenskaper. Suffolk anses som mycket tålig i alla klimat.I Sverige finns det ca. 700 tackor.

Rasen är vit med glänsande svart huvud, svarta ben och en lång ullig svans. Öronen är typiska stora och hängande med uppböjd spets. Det finns även White Suffolk som är helt vit men i övrigt likadan. Baggen väger upp till 150 kg och tackan mellan 75-110 kg. I Tyskland finns suffolkbaggar med vikter på upp till 220 kg och mer. Rasens utseende och storlek varierar mycket mellan de olika länderna i världen.
Suffolk är mycket eftertraktad som faderras. Lammen är snabbväxande och ger en utmärkt slaktkropp. Utmärkande är dess förmåga att ge höga slaktvikter utan fett."


1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken fin bagge! Våran granne på "landet" har ett gäng sådana, vackra är de också. Så Ylle ska få äran att ställa till med lite "bom chica bom chica bom bom bom" i hagen framöver... :-)
Kram Kerstin