söndag, mars 10, 2013

Tuppfight

När folk kommer hit och tittar på hönsen, får jag ofta frågan om det verkligen fungerar att ha så många tuppar som jag har. Varje avelsgrupp har minst två, ofta tre, tuppar. Och det brukar fungera jättebra! Under de 5 år som vi haft höns, har jag alltid haft gott om tuppar, och aldrig haft några allvarligare slagsmål, framförallt inte i grupperna. Däremot har ibland de olika gruppernas tuppar slagit lite genom gallret i utegårdarna på våren, men mer än så har det inte varit. Det har även fungerat bra att sätta ihop vuxna tuppar på vintern när grupperna gått blandade, ja allt har på det stora hela gått väldigt konfliktfritt.

Fram tills idag.. Då kom jag ut och såg en ungtupp (ca 9 mån?) som var alldeles plockad på fjädrar runt huvud och hals, och tämligen blodigt. En av de äldre tupparna var däremot försvunnen.
Ungtuppen spatserade nöjt runt bland hönorna så att han var slagsmålets vinnare var tydligt
Den äldre tuppen låg och tryckte i ett rede, betydligt blodigare och med stora revor i kam och slör (och han har mycket av den varan. Lätt att komma åt!) Så fort sonen plockats bort ur gruppen, kom han dock fram och var ungefär som vanligt, bara mycket blodigare.
Ingen rolig syn alls... Favorittuppen har åkt på storstryk av sin egen son!
För mig var det ett lätt val vilken av dessa tuppar som får stanna och vilken som får gå. Den kaxige sonen är inte alls en sådan skönhet som sin far, och dessutom känns risken större att han även tänker slåss med "sin andra far" också, så han blir hundmat, och så för de bägge spättade bröserna fortsätta ta hand om sin lilla flock i lugn och ro.

2 kommentarer:

Paulina sa...

Oj, han såg sargad ut. Fast ofta ser det ju värre ut än det är. Mina tuppar kan också bråka ibland, men det brukar bara bli nån liten skråma på kammen. Däremot har jag tagit bort två tuppar nu för att de varit för många gentemot hönantalet. Favorithönan är alldeles kal på rygg och nacke. /Paulina

Linda Färnevik sa...

Det här är nog den mest sargade tupp jag sett. Men så har han väldigt stora kam och slör också, så det var lätt för den andre att komma åt och riva sönder, cm-långa jack! och igenmurat öga dagen efter.

Här finns alltid några hönor med kala ryggar, oavsett tuppantal. i faverollegruppen har det i vinter varit hela 32 hönor på 2 tuppar, men favoriterna är flintis ändå.