torsdag, april 08, 2010

Action i fårhuset

Det har hänt mycket i fårhuset sedan jag skrev fårblogg senast. =)

Det började med att Maräng lammade strax före midnatt den 1:e april. Jag var ute vid 23, och då var det ingen action alls =), och knappt 1 timme senare när jag kommer tillbaka finns där 3 lamm. Tre fina tacklamm, tyvärr var en död av okänd anledning, men de kvarvarande töserna mår prima. Jag var lite orolig efteråt, med tanke på fjolårets kvarblivna efterbörd som resulterade i dödsjuk tacka, men i år var det inga problem alls, några timmar senare var efterbörden ute.

Efter den här lammningen var alla vuxna tackor färdiglammade, och jag konstaterade att nu blir det lugnt på lamningsfronten ett tag. trodde jag ja!

Tisdag morgon denna veckan, jag kommer ut och inser att "ngt" sticker ut ur 11 månader gamla Europa. Det tog på krafterna för både Europa och mig att få ut den lille sonen, men när han väl var ute var allt frid och fröjd, han var snabbt uppe och diade sin mor.

Sedan hade vi den namnlösa tackan, tvillingsyster till ungtackan som fick en dödfödd lammunge vid 9½ månads ålder (har jag bloggat om det?) Hon har gått konstigt med bakbenen, och nu sista dagarna har hon gårr förfärligt illa, vritt hela bakbenen utåt och haft svårt att gå. Inga veterinärer har förstått någonting, och inte vi heller. Men så nu i eftermiddag lammade hon, en liten flicka blev det, och så var hon bra igen. Stort lamm i liten kropp kanske kan bli sådär. =)

Därtill drabbades Teklas 3-veckors lammunge av "navel ill" bakterier som vandrar in genom navelsträngen och ger ledinfektion, vad det nu heter på får vet jag inte... Jag satte henne i bilen och åkte in till distrikaren och fick antibiotika, och hon är verkligen på bättringsvägen! Det händer mycket saker mest hela tiden när man har får, tycker jag. =)

5 kommentarer:

The Knitting Seaman sa...

Alltså, jag måste fråga, vad sjuttsingen jobbar du med när du kan ha en gård full med får som sprutar ut lamm och katter som huggs och bits och sjuk höns? Vem hinner jobb med allt det där?

Malin/Fabian sa...

Blir det inte väldigt mkt veterinärkostnader? Går de hela ihop sen i slutändan eller är det mest utgifter?

Linda Färnevik sa...

Jag är ju arbetslös jag...

Jo då, fåren går plus. Men lite veterinärkostnader blir det också, om man väljer att hjälpa djuren istället för att avliva. I år har vi dock inte behövt ha ut ngn veterinär, utan jag har fått medicamenter utlämnat.

Anonym sa...

"Polyartrit" heter det, när bakterierna som kommit in genom smutsig navel tar sig till hasleder/knä på lamm o kalvar.

Linda Färnevik sa...

Okej, tack för infon! Så har jag fått lära mig ngt nytt! =)

Lammet blev dessbättre helt bra igen och skuttar nu omkring med de andra.