lördag, april 10, 2010

Riddarbageriets bröd

Jag har hört mycket gott, och lite ont, =) om den här boken av Johan Sörberg. Tyvärr finns boken inte att köpa längre, om man inte hittar den begagnad då (och då går den ofta på 3ggr så mkt som den gjorde som ny. Det är många som vill ha den verkar det som)

Själv hade jag turen att mer eller mindre snubbla över den på biblioteket. Och sedan låg den här hemma bortglömd, ända tills lånetiden var nästan slut, då jag fick brått att börja baka! Jag har kört latmaskvarianten, och bakat bröden i formar. Visst blir det lite tråkigare rent estetsiskt kanske, men annars tycker jag att de flesta bröd egentligen fungerar väldigt bra att baka i formar.

Ett bröd som fick Almas ögon att lysa, och som hon kommenterade med "Det här är mitt favoritbröd!", fortfarande med munnen full av smulor =), är "Honey", ett bröd som smakar råg och honung. Honungen gör skorpan både seg och mörk, och otroligt smakrik. Även vi vuxna tyckte att det här brödet var en höjdare, kraftig, men inte hård, skorpa, och en mjukt, lätt segt och luftigt innre.

Dessutom har vi provat "Raisin sourdough", en russinbröd utan hela russin. Helt okej, även om jag själv föredrar honungsbrödet ovan.

Boken i övrigt har förhållandevis okomplicerade recept, i alla fall om man jämför med Jan Hedh, vars recept jag är van att baka efter. Dock ska vissa bröd jäsa i temperaturen 12-14 grader, och en sådan temperatur kan vara svår att uppnå; kylskåpet är för kallt, och även svalaste rummet för varmt. =/ Detta gör det ju lite komplicerat att följa recepten till punkt och pricka, men med lite justering går det.

... och det bästa i hela boken, är följande citat, som passar en riktigt-smör-fantast som jag rätt bra. =) "Hellre en fluga i såsen, än margarin". Speglar till fullo min ståndpunkt i ämnet. =)

5 kommentarer:

malin sa...

Finfina bröd ! Jag ska hålla utkik efter den boken, det låter som att den kan vara värd att köpa. Malin

lilian sa...

Har du receptet på honungsbrödet?
Det låter och ser gott ut

kram ma

Carina Vestin sa...

jättefina limpor du bakat! Och, jag instämmer helt med citatetom smör- margarin! margarin är otänkbart!

Malin/Fabian sa...

Håller med till 100 % ang citatet.
Som dom säger i filmen "potatishandlaren"
- Smala kvinnor är värre än bordsmargarin.

Linda Färnevik sa...

*asg* Det där var roligt, varför har jag inte sett den filmen för?