onsdag, juni 23, 2010

Gränssättning

I fjol odlade jag grönsaker på 9-10 kvadrat och jordgubbar på 2,5, och lovade mig själv att om jag orkade sköta det bra, så fick jag utöka lite i år.

Den lilla utökningen började lugnt och fint, men sedan hände ngt. Och plötsligt, så hade både grönsaksland och jordgubbsland ökat med 100%. Därtill kom växthuset på 10 kvadrat. Jag har nog lite svårt med det där att sätta gränser, att stoppa mig själv i tid, för nu har jag alltså 3 ggr så stor grönsaksodling som förra året. Lite svårt att titulera det en liten ökning, men "lite" är ju ett väldigt relativt begrepp... Så det här blir nog bra. =) Kul är det också!

En hel del grönsaker lär det bli också. Hoppas jag. Förra året; första året med odling i upphöjda bäddar, fick jag dubbelt så mycket grönsaker som året dessförinnan när jag odlade på friland. Detta trots att bäddodlingen bara var hälften så stor som "frilandet"... (Detta skulle innebära, att mina 20 kvadrat upphöjda bäddar med lite tur kommer ge mig en skörd motsvarande vad jag hade fått om jag odlade 80 frilandskvadrat med mina förutsättningar. Oj oj. Fast så kan man nog inte räkna. =))

Nu är i alla fall allt utplanterat. Eller ja, nästan allt. Purjon, och jordärtskockorna som jag sent om sider fick för mig att sätta också, står i hinkar, men där får de får de stanna. Och sellerin, ja den vet jag fortfarande inte vart jag ska göra av...

6 kommentarer:

The Knitting Seaman sa...

Utöka lite för sellerin också?

Fru Purjo sa...

Fint det ser ut :-)

Pernilla Skällaredsgård sa...

Fint du har det Linda... jag har också gjort bäddar som dina i år. Dessvärre har jag planterat spenat som växer som ogräs. Ja det förstås det är ju superkul men problemet är att jag vet inte hur jag skall göra med den. Plockar som vanligt och äter naturligtvis. Men undrar hur man gör om jag vill frysa in den? Min sambo vill inte ha spenat till frukost- lunch- middag och kvällsmat varje dag säger han ;-) Kramiz

Linda Färnevik sa...

Jag har provat att frysa spenat direkt efter skörd, alltså rå, och det fungerar mycket bra. Bara att stoppa bladen ganska luftigt i en påse och lägga i frysen.

Mamma Mimmi sa...

Tack för den fina förklaringen om ägg hos Bondjäntan - nu lärde jag mig definitivt något nytt. Så fantastiskt härligt ni ser ut att leva på er lilla gård - en riktig drömtillvaro!

Bondjantan sa...

Ja Linda, det brukar vara så; mycket vill ha mer :-) Attans vad fint ni bor, jag önskar att jag också hade en större gård för då du!