fredag, juni 25, 2010

Rabarbersaft

Syltning och saftning hör sommaren till. Årets första blev rabarbersaft, lagom till midsommarfesten. Så gott!!! Receptet fick jag från Bondjäntan, och det lär jag använda fler gånger!

3 kg rabarber i bitar
2 citroner (eller 3, om man gillar en lite syrligare saft)
3,25 liter kokande vatten
2 ½ kg socker
30 gram citronsyra

Varva rabarberbitar och citronskivor i en större gryta/hink.
Koka upp vatten, häll i citronsyra och socker, blanda tills sockret är upplöst. Slå blandningen över rabarbern och låt stå i 2 dagar. Sila av och tappa på flaskor.


Receptet ger ca 6 liter tämligen koncentrerad saft. Jag har hällt det mesta i 0,5liters petflaskor och lagt i frysen. Vi är inga storkonsumenter av saft här hemma, så de stora konserveringsflaskorna rymmer lite för mycket. Dessutom tappas ju den här saften inte varm, och då blir det svårt att få saften att hålla i ex. jordkällare.

3 kommentarer:

Anonym sa...

*går ut och rycker upp lite rabarber* Tack, jag behövde lite inspiration !

Linda Färnevik sa...

Varsågod! Kul att kunna inspirera! =) Saften är jätteenkel och god!

Johnna G sa...

Visst är den god!!! Har tagit med lite till svärmor som midsommarpresent :-) Uppskattas alltid!