måndag, mars 10, 2014

3-åringen och tårtan!

Vår lilla tjej, inte så liten längre ju; 3 år idag! Det är just nu  ganska exakt 3 år sedan hon föddes... Oj oj, ja det är som vanligt, vi föräldrar suckar vart enda år om hur snabbt tiden går, så också denna gång.

Busungen fick en springcykel i present i morse och den har upptagit större delen av hennes tid sedan dess. Om hon inte "cyklar" (än så länge går hon mest omkring med den mellan benen, men det är ju så man börjar) så får den hänga med på annat. Sova i sängen, till exempel. =)
 Tårta måste man ju förstås ha också, när man fyller år. Vi tog en runda i affären, hon fick välja lite ingredienser, och jag fick komponera något därefter. Jag lyckades nästan, hon ville egentligen ha marsipan också (i form av en ko, sa hon?), men det gick bara inte att få ihop med de övriga valen: mandel, mörk choklad, grädde, och en massa bär...

Tårtan i sig blev riktigt god. Vi gjorde en liten en (det blev vissa protester över storleken), lagom för oss fyra personer (det blir ju kalas i helgen som kommer för släkten och då blir det mer tårta, kanske med den där marsipanen?) Tilde var som vanligt väldigt engagerad i bakandet.
Mandelbotten med både mald och hackad mandel, och hackad, mörk choklad. En kant av vipspgrädde smaksatt med (äkta förstås) vaniljpulver, och sedan massor av frukt och bär. En ganska bra "vardagstårta", eller ja, egentligen en ganska bra tårta över huvud taget. 2/3 ungefär är naturell frukt och bär (dessvärre importerad, men det är väl så det blir om man är född i mars och vill ha frukttårta) , bara lite grädde (utöver kanten är det bara ett tunt, tunt lager under frukten) och det enda sockret är det i bottnen. Inga färgämnen, konserveringsmedel eller annat skumt heller.

Inga kommentarer: