söndag, juni 29, 2014

Tusen Trädgårdar 2014

En dag vart annat år så öppnar trädgårdsentusiaster över hela landet upp sina trädgårdar för besök av andra trädgårdsintresserade.  Jag har varit iväg på liknande visningar ett par gånger tidigare (bland annat på Galtholmen 2009) och det är lika roligt varje gång. Det finns så mycket att inspireras av!

Även om jag ser mycket som jag gillar, så är det ganska sällan jag ser något och tänker att "sådär ska jag också göra!" (undantag den här stegen som jag såg på Galtholmen. För jag satte min vinranka mot söderväggen mot en gammal stege, jag också! ;-) ) Desto oftare ser man saker, och inspireras att göra något helt annat. (Galtholmensoffan har bidragit med inspiration till både odlingsbäddar och bänkar och stolar, att använda stockar till diverse helt enkelt.)

Här kommer några bilder från Tusen Trädgårdar 2014! Det går att klicka på alla rubriker för att komma till trädgårdarnas egna hemsidor!

GreveGarden

En vacker och genomtänkt trädgård med mycket fint! Här en hög portal i avenbokshäcken genom vilken man kunde se "slätta"
En liten glugg i avenbokshäcken. Jag gillar fönster i häckar och plank!
Lite "woodland". Gillar klätterhortensian som är på väg upp i det döda trädet!
Dekor i rabatt med jättedaggkåpa och liljor

Öntorp Gård

Här fanns ett sådant växthus som jag är sugen på att så småningom skaffa! Skulle dock vilja höja upp det ytterligare med högre mur, och upphöjda bäddar innuti.

Grönsaksland på bägge sidor
Längtan efter ett större växthus blev än mer intensivt, efter det här besöket! Det här huset är 40 kvadrat, men jag undrar om jag ändå inte ska upp ytterligare en storlek... Jag vill ju ha plats med en hängmatta, har jag fått för mig!

Wardins Gårdsprodukter

Hos Wardins odlades det grönsaker. Här vacker sallad av flera sorter.
En uteplats ovanpå en jordkällare. Mysig känsla, som en "vuxen" trädkoja på något vis. Den här mysiga känslan genomsyrade hela gården och människorna som ägde den. Mysigt, gemytligt och öppet!
Jag älskar hammockar! Här var en hembygge variant med perfekt lutning. Jag satt så bekvämt! En sådan här tänker jag mig på min altan (som ännu bara existerar i tanken...) i framtiden. Hammockar är generllet så fula, men en sådan här enkel i trä skulle kunna gå att få att smälta in betydligt bättre här hemma!

Djungeln

Sista anhalten! Kupolformat växthus från USA, där det odlades allsköns exotiska växter. Där utöver fanns det en djungel med stigar och små broar och spångar. Det här hade barnen älskat! Det behövde guidning för att förstå vad det var man såg, men jag lärde mig lite nytt. Att banan är en ingefärsväxt, till exempel.
Blommande trädtomat. Skulle tydligen vara samma växt som tomatillo. Jag odlar ju tomatillo, men den ser absolut inte likadan ut. Kanske finns det flera sorter? Riktigt illaluktande blad i alla fall, och en underlig doft på blommorna. Också lite illaluktande med en efterton av citrus? Och av ngn anledning ville man lukta igen. Och igen.
Den kanske vackraste av blommor. Passionsfrukt!
Skunkkalla i djungeln. Underliga, stora kolvar...

 

Inga kommentarer: