onsdag, juli 18, 2012

Drycken för evigt liv

...kallas den, chagan... Chaga är te gjort på sprängticka, och ska vara något av det nyttigaste som finns, proppfull av antioxidanter.  (Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler. Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna )

Antioxidanter mäts i enheten ORAC, och de just nu tämligen populära "superbären" kan stoltsera med följande ORAC-värden:
Acai bär, frystorkade 41 000
Gojibär 25 310
Blåbär 450
Nog är de nyttiga de också, men i jämförelse med sprängtickans  365 570 ORAC bleknar allt annat.

Förutom den hävdade allmänt immunförsvarsstärkande förmågan sägs chagan även ge bättre sömn, hjälpa mot stress och trötthet, förbättra mental förmåga, samt förbättra funktionen i muskler och nervsystem. Traditionellt har den använts, och ansetts effektiv, mot såväl förkylningar som tumörer. (I Ryssland används den tydligen för att bekämpa cancer, och säljs, eller har i alla fall sålts, på apotek där) Om det stämmer har jag ingen aning om, med det är förstås värt att testa! Känns bra att kunna använda lite av allt nyttigt i naturen!

Hälsokosten säljer sprängticka för imponerande 250kr/50g, men det går minst lika bra att traska ut i skogen och leta upp sprängtickan, som växer på björkar (Det är egentligen en rötskada och parasit som lever i symbios med björken)., själv.Sprängtickan är ett tämligen säreget utseende, så det ska inte vara lätt att ta fel... Och skulle man ändå göra det, så finns det, vad jag vet, inga giftiga tickor i Sverige.
 Huggen i bitar, och torkad i ugn
.
Drycken för evigt liv är mörk, men inte alls stark i smaken. Som ett ganska svagt, rött te. Riktigt gott med lite honug i!


5 kommentarer:

lilian sa...

Jag beställer genast 1 års förbrukning

Linda Färnevik sa...

...Är du inte ute och går något i skogen själv?

Jag har nu börjat att inte bara kika i backen efter svamp, utan även upp i träden på jakt efter det samma! =)

veronica sa...

Åh vad kul att du skriver om det! går själv och spanar på några tickor som jag ycker ser lite för små ut att ta ned.

lilian sa...

Ibland tar jag mig till skogen, om jag får sällskap. Letar också efter lysticka, men hittar inte den heller.
Men, jag kan alltså gå till hälsokosten

Linda Färnevik sa...

Ja visst kan du det, om du vill bli ruinerad. =)