torsdag, december 05, 2013

Aylas torsdagsvägning: 10,5 vecka

8,5v:   4,3kg
9v      4,7kg
9,5v:   5,4kg
10v:    5,7kg
10,5v: 6,4kg

Behöver jag säga att hon växer så det knakar!?! =) Nu är hon nog rätt lagom i hullet, smal men inte tunn som hon var från starten. Förutom att växa på höjden har hon breddat sig tydligt över bröstkorgen. Hon har, ovanligt nog för åldern, en markerad midja, ser inte ut som en tunna såsom valpar i den här åldern ofta gör. Men föräldrarna är ju också smäckra och högbenta, så där som jag gillar att hundar ser ut!

Miljöträningen går framåt, vi har varit på olika ställen i stan, träffat cyklar, bilar, automatiska dörrar... Besökt djurmagasinet och träffat deras gosedjurshund som bemöttes med fjäsk och slick i textilmungiporna av Ayla.. ;-)

Nya miljöer är lite läskigt först, men det släpper snabbt. Hon har även varit med på kalas hos svärmor, en tillställning med ett 15-tal personer vilket fungerade utmärkt. Hon var inte alls rädd (förutom lite för att gå in genom ytterdörren. Främmande dörrar är inget Ayla uppskattar) men det var en pärs för mig som skulle vakta så att det inte blev olyckor på någon av svärmors femtioelva mattor. ;-)  Rumsrenhetsträningen går det nämligen rätt dåligt med. Ayla kissar där hon står, och det ofta. 4 gånger i timmen är inga konstigheter dagtid.

Vi tränar ögonkontakt med klicker, hon bjuder det allt oftare frivilligt, även när jag står upp, och hon har lärt sig vänta på maten, ge ögonkontakt och invänta ett "Varsågod", istället för att besinningslöst kasta sig över den. Ayla är ett matvrak av rang, hon tigger högljutt trots att vi är noga med att hon inget får.Hon ylar och skäller och klättrar på borden. Men vi fortsätter envist att nonchalera henne, och det går allt snabbare för henne att lägga av i alla fall.

Samtidigt som hon är matvrak, så är hon kräsen. Intressant kombo. Torrfoder ratar hon helt, och har så varit sedan första stund här hemma, trots att det är främst det hon är uppvuxen på. Istället åt hon från start doggys blöta juniorfoder som hon också ätit hemma med syskonen, och därefter tillfälligt Hills dietfoder på burk efter rek från veterinären. Ni kan ju tänka er hur roande det var för mig, med mina åsikter om dylikt foder? Jag har smugit in färskfoder sedan start och sedan 1 vecka har hon enbart ätit rått. Sedan 4 dagar även kyckling med ben (vingar, lår), och först när kycklingen introducerades, blev magen som jag önskade! Små, hårda korvar 3ggr/dygn, istället för tredubbelt så stora blajor 7 ggr. Känns oerhört skönt! Man får dock vara ganska noga när hon äter sin kyckling, för hon vill gäna svälja den hel och det känns ju lite onödigt!

För övrigt är första duschen avklarad helt utan bekymmer (Tilde hade smörjt in henne med sharonfrukt...) och bilrädslan har släppt. Vi har åkt lite kort nästan var dag sedan hon kom, och det har inte varit roligt. Hon har skakat och velat fly undan så fort man närmat sig bilen, och försökt smita ut så fort man satt ner henne. Gnällt under färd, och varit allmänt lite orolig. Nu följer hon dock glatt med till bilen och sätter upp framtassarna så att man kan hjälpa till att lyfta upp rumpan, och så fort hon kommer in i bagaget går hon och lägger sig. Strax därefter sover hon, så biltillvänjningen har helt klart lyckats!

Hon fortsätter trivas bra med omtänksamma Sune, som gärna tvättar hela Ayla länge och noggrannt. Antingen passar han på när hon sover som på bilderna nedan, eller så tuggar hon på honom, medan han tvättar. Sune är sannerligen en rolig katt! =)
Toolah & Ayla får allt roligare ihop också. Det blir nog ett par timmars lek dagligen. Antingen i form av dragkamp med någon leksak (eller som här, en dammtrasa)
...eller i form av krokodilleken där de morrandes ålar runt på golvet och gör fula grimascher och tuggar på varandra. (inte bara på golvet ska tilläggas. Allra helst ovanpå mig, i sängen, runt klockan 5 på morgonen) De här två verkar helt klart vara av samma skrot och korn, knashundarna!
När Ayla så småningom blir trött, kan de mycket väl sova/vila i samma position som de en halv sekund tidigare busade. Ser onekligen roligt ut!

Inga kommentarer: