söndag, april 12, 2009

Nässelsoppa

Vad känns väl vårigare än att sitta i trädgården och äta nässelsoppa? Nu har både nässlor och gräslök kommit upp tillräckligt mycket för att kunna skörda och göra en härligt grön vårsoppa!

Dessutom är nässelsoppa det godaste som finns i soppväg enligt Alma. Och inte nog med det, nässlor är något av det nyttigaste som finns också, så man förenar helt klart nytta med nöje i den här soppan. =)

Soppan serveras förstås med hemgjord gräddfil och hårdkokt ägg från damerna i hönshuset.


Ingredienser

2 liter späda brännässlor
2 msk finhackad gräslök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
0.5 krm fänkålsfrön
1 liter grönsaksbuljong

1dl grädde





Gör så här

  1. Rensa bort dem grövsta stjälkarna från nässlorna.
  2. Skölj dem mycket noga i kallt vatten, det är ofta sand i bladvecken.
  3. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt per liter.
  4. Lägg i nässlorna och koka i 5 minuter. Sila sen av spadet och släng det.
  5. Krama ur nässlorna och hacka dem fint.
  6. Skär gräslöken eller löken.
  7. Smält smöret i en kastrull, lägg i nässlorna och fänkålsfröna och låt dem fräsa på svag värme några minuter.
  8. Strö över vetemjölet, rör om och späd med buljongen.
  9. Koka sakta i 3-4 minuter, tillsätt ev grädde och smaka av med salt och peppar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Va?! Jag har då inte hittat några nässlor... hrm, får ge mig ut och leta lite bättre bestämt!

Anonym sa...

Det ser kalasgott ut, jag gick och funderade på nässelsoppa idag när jag var i trädgården. Jag kanske kan hitta lite tills i morgon, ska testa ditt recept :-)
/Malin

Linda Färnevik sa...

Minigrisen: ja om inte annat, så får du komma hit och ta en fika och plocka nässlor! =) De är bara sådär 4cm höge, men då är det godast!

Anonym sa...

Vad underbart gott! Vi har inte några nässlor än. Snön har precis gett med sig på tomten.

Må så gott/ Mimmi