fredag, mars 19, 2010

ILT

Jag är i chocktillstånd här hemma, mina hönor har drabbats av vad som med all sannolikhet är ILT. I går var det 2 (av ca 50) som var lite lätt burriga, men de skuttade glatt fram när jag kom med matrester, och verkade inte må särskilt dåligt faktiskt. Tänkte inte mer på det.

Så kom jag ut i hönshuset i morse och då var det helt plötsligt 10 stycken som var sjuka, tydligt dåliga. Ringde och pratade SVA, (Statens Veterinärmedecinska Anstalt) och de ville ha in djur för obduktion direkt på måndag, de trodde att det dessvärre kunde vara ILT, en mkt svår och anmälningspliktig sjukdom som är obotbar. (Klicka här om ni vill veta mer om sjukdomen.)

Och nu är det väl ingen tvekan, för inom loppet av några timmar blev de sjuka en efter en, och allt som allt är det över 40 stycken som är dåliga nu. Många av dem har jag fått avliva för att de inte kunnat andas. Det galopperande sjukdomstillståndet är typsikt för ILT.

50 djur, mina högt älskade, och 2½ års avelsarbete förstört på en enda dag. Att hönorna var värda minst 200kr st, gör inte precis att det hela känns bättre heller. 10.000, det är två månadsinkomster för mig det. Pengarna är förvisso inte det viktigaste i det här läget, men det svider det också. Och allt arbete, allt engagemang och faktiskt all kärlek också. och nu är resultatet av det bara... borta!

Några få vuxna som ännu inte visar symptom är inkvarterade i kaninburar och komposthagar i stallet, och 6-veckorskycklingarna (tyvärr mest blandisar) där alla verkar helt friska är inkvarterade i Almas lekstuga. SVA har skickat vaccin med akutförsändelse, och det ska dyka upp här i morgon förmiddag, så kanske jag kan klara de få som ännu är friska. Om de nu fortfarande är friska i morgon vill säga, jag hyser inga jättestora förhoppningar om det tyvärr.

Det som är ett stort frågetecken här, är hur jag fått in smittan? Jag har inte köpt några nya höns sedan i sommras, och byter själv alltid kläder och decificerar efter besök hos andra höns. Jag har bett alla besökare att ta på sig kläder och skor som ej varit i närheten av deras höns. Enda lösningen som jag ser,är att ngn besökare struntat i mina önskemål. Tur för den personen att jag inte vet vem h*n är, kan jag säga...

10 kommentarer:

Gröna Anna sa...

Men usch så hemskt. Jag hoppas att kycklingarna klarar sig!

Östervik9 sa...

Vad tråkigt att höra, hoppas att några klarar sig. Finns inget värre en när sina djur blir sjuka.
Får önska dig en trevlig helg endå.
//Camilla

Eva-Marie sa...

Stackars dig! Jag fick ILT på mina höns för en och en halv månad sen ungefär. Det är hemskt! Det värsta är ju att det som klarar sig bär på viruset resten av livet. Jag valde att slakta ut de som var kvar och börja om från början för att slippa vaccinera alla kycklingar i olika omgångar framöver. För min del var det några höns inköpta i somras som antagligen har varit smittspridare. Sen när någon höna är nedsatt av någon förkylning eller nåt annat så brakar det loss. Jag känner verkligen med dig.

Linda Färnevik sa...

Eva_Marie: jag kommer att vaccinera. Visst går det att börja om igen, men risken att uppleva det här igen vill jag inte. Och det är tydligen svårt att skydda sig... besökare osv. Nej, här blir det vaccination. Vill man dessutom ha möjlighet att ställa ut i framtiden så...

Alla. Tack för er medkänsla!

Koola Viola sa...

Men gud vad hemskt, vilken mardröm! Usch, jag vet inte vad jag ska skriva. Jättehemskt, stackare! Nästan så jag fäller en tår när jag läser. Och så många, från ena dagen till den andra. Nä, usch, jag lider med dig!

-Hönsmammann- sa...

Det är ju helt ofattbart hemskt!

Jag känner mig ledsen och alldeles upprörd för att vi fick ta bort 1 höna idag...

Lider verkligen med dig. Det är inte fullt lika kul att vara djurägare när man drabbas av sådant här hemskt :(

Ciiilia sa...

Nej men fy vad hemskt, stackars hönorna och stackars er ;(

Marie sa...

Jag kan inte förstå hur det måste kännas för Dig att tappa sina underbara vänner... Jag hoppas verkligen att det löser sig på bästa sätt för Er

-Hönsmammann- sa...

Hur har det gått för er och hönsen?

Blev du tvungen att ta bort allihop eller är några fortfarande friska?

*lider med dig*

Linda Färnevik sa...

Jag har skrivit om det idag, kika i nästa inlägg!