söndag, mars 07, 2010

Matlagningstips, shoppingtips och miljötips, allt i ett!

Jag vill nu slå ett slag för ÅNGKOKNING! Ångkokningen är det bästa sättet att bevara vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter och känsliga men nyttiga fetter, i egentligen all mat. Man kan tillaga maten utan fett om man vill, och använda mindre salt, och ÄNDÅ få mer och bättre smak.

Vid vanlig kokning försvinner en stor del mineraler, vattenlösliga vitaminer och antioxidanter ut i kokvattnet (bl.a. kalium och B-vitaminer). Vill man tillgodogöra sig dessa kan man förvisso dricka kokvattnet, men det är nog inte särskilt vanligt (och i ärlighetens namn inte särskilt gott. Jag har provat). Även mycket av smaken går ur vid kokning, medan ångkokade grönsaker behåller sin naturliga goda smak. Grönsaker kokade i vatten tappar så mycket smak att man gärna vill kompensera med salt i kokvattnet. Saltet i sin tur bidrar till att än mer mineraler går förlorade.

Jag har i flera år velat ha en ångkokare, men de har alltid varit för dyra när jag letat, mellan 500 och 1500, och det har jag inte varit beredd att lägga ut. Nu när jag återigen tittar på marknaden, går de att få för strax under 300 också, så det börjar bli allt mer överkomligt. Men något köp har det tyvärr inte blivit.

Så var jag på Ikea. Och vad snubblar jag över där? Ånginsats, 39kr. För bra för att vara sant? icke då, jag har använt den, och den är jättebra! Broccolin blir helt perfekt. Och att insatsen passar i olika kastruller gör inte saken sämre heller! Jag är så nöjd!
Om jag dock blir lite ambitiösare med ångkokningen, och lär mig tillaga annat än grönsaker på det viset, kommer jag försöka investera i en riktigt ångkokningsgryta. Varför det? Det blir ju mkt billigare att köpa flera sådana här ånginsatser från Ikea? Och det är sant. Men det finns ju andra viktiga aspekter också. Det går nämligen inte fortare att ångkoka än att koka/steka vanligt, så rent energimässigt är ångkokning inte optimalt...

OM man inte har flera våningar vill säga, och därmed kan använda sig av en enda platta för att tillaga hela måltiden. En del dyrare ångkokningsgrytor (och ångkokningsmaskiner, finns lite olika varianter) har just detta, och det spar ju förstås en hel del energi. Så på det viset kan man spara både smak, näringsämnen och el. Optimal matlagning!

1 kommentar:

lilian sa...

Något som också är bra och nyttigt är Romertopf-grytan !!
den använder vi ofta!