Vi kom hem igen med ett par extralånga reptömmar och en släpsax modell större, nu ska här köras i skogen! Vi gallrar uppe på Lindberget för att släppa in mer solljus och öka den biologiska mångfalden, och där kommer vi inte fram med traktor, det är för brant. Alltså blir det för Dimma till att jobba för brödfödan och lunna ner stockar från berget. Det blir till att köra med rekade skaklar ihop med saxen istället för linor, det är för brant och stocken riskerar att fara under hästen annars. Kanske borde vi ta kälken istället, men det är svårare för mig att hantera med min rygg, så vi börjar så här. Ska bli roligt att få jobba lite mer seriöst med Dimma igen!
Det är tradition att Alma får en present av Börje när vi besöker Floby överskottslager, sist blev det en liten nalle som gungade och som Alma har över sängen. Idag blev det... Ett par gröntonade solglasögon som får Alma att de ut som Elton John. Eller Elton Alma, kanske. =)
Min stegräknare har betett sig tämligen konstigt idag, den har inte registrerat alla steg...? Jag var ute och promenerade i skogen med Dimma i morse i en timme, kom hem och den visade på 1900 steg... =/ Hoppas den skärper sig, det här var verkligen inte roligt! =(
____________________________________________
Ngt annat som faktiskt ÄR roligt är att baggen betäcker nu. Åtminstone en tacka är ordentligt betäckt. I maj-juni blir det förhoppningsvi ett helt gäng underbara små lamm!
8 kommentarer:
Härligt med lamm! Det är en av njutningarna med att bo på landet tycker jag. Granne E har får och på vårarna är det ljuvligt att tussa upp till henne och klappa lammen. För att inte tala om alla kycklingar... :o)
Hääärligt med lamm! :)
En kommentar till det där med linor/rekade skaklar i brant nerförsbacke.
Nu vet jag ju iofs inte vilket trädslag det gäller men gran och tall skall det till väldigt brant medlut för att de skall glida, om det nu är timmer vi pratar om.
Det dinns faktiskt fördelar med linor även i det fallet att stockarna kommer i glid, då kan man lätt svänga undan hästen åt endera hållet och stocken glider förbi, bromsas upp i samma ögonblik som linorna spänns vilket de är hela tiden om svängen inte görs för tvär.
Med skaklar så kommer stocken att glida, när den inte kommer längre i färdriktningen längre kan den skjuta skakeln åt endera sidan om hästen och fortsätta där. I det här läget kommer skskeln antingen att bryta omkull hästen eller gå av. Här skulle man kkunna svänga på samma sätt som med linor men då måste man vara oerhört på hugget för att hinna med.
Jag väljer alltid linor så länge det går när jag skall saxa i nerförsbacke. Gör jag bedömningen att det är för brant så blir det en släpkälke som bromsar sig självt på timmerskakeln. Då är det lugna gatan.
I all välmening.
GOTT NYTT ÅR
coh va mysigt det lät men att du orkar med din rygg hålla på så mkt. Duktigt och det gör nog gott med träning förstår jag.
Till guba: jag kan ju inte kommentera hos dig men du har då verkligen en vacker går med vackra hästar må jag säga:)
Kram på er
OJ Vilken pärla till butik !! Jag ska minnas den utifall jag tar min söderut framöver. Och, vad skoj med lamm. Jag sitter och funderar på varför jag inte har någon bagge... bara tre tackor kvar. Otroligt dumt vad det verkar.
/Malin
Jag märkte en gång om den bara dinglade min stegräknare så räknade den inte alla stegen...kanske var den inte i fickan ???
Gott slut och grått nytt hår önskas !!!
Guba: jag uppskattar verkligen dina råd! Själv kan jag ju ingenting om det här, har gått en liten liten kurs och läst en del bara. =)
Fick dock rådet av en annan skogskörande person att köra just med skaklar ist för linor, men jag tycker din förklaring känns logisk så jag provar med linor ooch svängel först, det är ju den utrustningen jag redan har!
Det är timmer och massa vi kör ut, men det är löv; ek, asp, al och björk. Vet inte vad skillnaden är ur glidsynpunkt. I dag har jag varit ute och studerat terrängen lite mer, och det finns ofta alernativa vägar som är mindre branta.
Skillnaden på löv och barr är att lövet kan vara så halt att det glider på asfalt, nästan.
Ek brukar vara så pass skrovligt att det bromsar mer än det glider, gammal al bromsar bra med.
Asp och björk däremot är de halkigaste då deras bark är slät som barnrumpor, förutom rotstocken på vårtbjörk då som oftast är grov i strukturen om den är till åren kommen.
Pass upp och var beredd på att svänga hästen åt sidan om stockarna kommer i glid så går det bra skall du se.
Skicka en kommentar