tisdag, december 30, 2008

Teknikens under...

Jag förstår mig inte på det här med teknik... Igår uppförde sig min stegräknare konstigt, -idag fungerar den perfekt. Ni minns att min pannlampa avlidit efter några månaders... sjukdom? När jag skulle slänga den fungerade den plötsligt igen och nu ikväll var jag ute och red 1 timme med den på och den kunde inte fungerat bättre... Konstigt är vad det är!

Idag tänkte jag bjuda er på ett recept på mkt gott morotsbröd! Ursprungsreceptet kommer från Camilla på Skumme, men har genomgått några mindre förändringar. Receptet ger 2 limpor.

Morotsbröd

50g jäst
2 dl mjölk
3 dl morotsjuice direkt från råsaftcentrifugen =)
3dl finrivna morötter
2msk honung
2 tsk salt, drygt
siktat dinkelmjöl
50g smält smör

1 ägg (ett dv.kochinägg räcker perfekt till 4 limpor =))
örtsalt
solrosfrön

Lös upp jästen i mjölk och morotsjuice. Blanda i morötter, honung och dinkelmjöl till lagom konsistens (fast men lätt kletig) Arbeta 10min. Tillsätt smör och salt, arbeta ytterligare 5min. Låt jäsa till dubbel stl.

Baka ut till runda bröd, låt jäsa till dubbel stl under bakduk

Pensla med uppvispad ägg och strö över solrosfrön och örtsalt. Grädda i 225 grader tills brödtemp 96 grader.

6 kommentarer:

Skumme sa...

Kul att det blev lyckat! Ska försöka leta upp ursprungsreceptet, glömde nog besked om mjölet men jag brukar ta hälften vete och hälften rågsikt (totalt 13-14 dl). Rågsikten ger den där härliga segheten som detta bröd ska ha. Ska nog testa lite dinkel nästa gång! Men jag måste bara fråga varför du arbetar brödet så länge, och varför det ska vara just 96 grader?

blenda sa...

På tal om ficklampor så gav jag min man en bra julklapp i år. Det var en uppladdningsbar ficklampa som man sätter i ett vanligt vägguttag. Om det sedan skulle bli strömavbrott (vilket det blir hos oss titt som tätt) så börjar den lysa automatiskt. Vi är verkligen världsmästare på att lägga bort ficklampor i vårt hem, och har vi väl någon så funkar garanterat inte batterierna. Bara ett litet tips på en kanonpryl som i alla fall min man blev lycklig över.

Familjen Färnevik sa...

Skumme:
96-98 grader innuti innebär att brödet är lagom gräddat. Mindre kan innebära degigt, mer kan innebära torrt.

Man knådar länge (och tillsätter slt och smör sent) för att öka glutenutvecklingen. Detta ger ett segt och osmuligt bröd.

Bägge sakerna: lång knådning och temperaturen, kommer från bagarmästaren Jan Hedh!

Blenda: det låter fiffigt! Min mamma har en smart ficklampa också, där man inte behöver tänka på att ladda batterier/köpa nya. Man laddar den genom att krama med handen!

Skumme sa...

OK, men beror inte detta lite på vilken typ av bröd man bakar, med vilket mjöl osv?

Familjen Färnevik sa...

Temperaturen är ungefär den samma oavsett, men det andra varierar ju. Nu bakade jag på dinkel som ju är ett vete... *tänker* Har för mig att det är lättare att få glutenutveckling i ett bröd med mkt vete förövrigt... Brödbak är en spännande vetenskap! Kul att prova olika sätt att baka.

Ska prova och baka med hälften rågsikt (är det blandningen rågsikt som är 50/50 vete och råg du menar, eller rent fint råmjöl föresten...?)

Skumme sa...

Färnevik: jag har fått lära mig att ett bröd antingen kan få svårt att jäsa om det överarbetas, eller bli segt, genom att glutentrådarna kan slitas sönder vid för lång knådning, typ. Men det kanske är förlegad kunskap?

Jag brukar ta hälften rågsikt, hälften vete!