onsdag, mars 11, 2009

Äggost

Dax för nya utmaningar med mjölken! =) Eftersom vi har gott om ägg nu när både höns och ankor är igång och värper för fullt, så tänkte jag prova den gamla bohuslänska specialliten äggost. Jag hade aldrig varken smakat eller ens sett en äggost, så jag hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig, men jag har hört att det skulle vara gott iaf. Mer om äggost och dess historia kan du hitta här.

Det finns mängder av recept på äggost, vissa skär med fil, andra med gräddfil, vissa med bägge delarna. Ytterligare någon skär med ättika. I nyare recept förekommer dessutom mjöl, men det kändes som... fusk. =) Nog ska det gå att få en stabil äggost utan den bekväma tillsatsen... Hoppades jag, iaf, för jag valde ett recept av äldre datum där den utöver ägg och socker baserades på helfet (ca 5%) mjölk och dito filmjölk (10%).

Särskilt avancerat var det inte, men lite tid tog det förstås. Fin blev den dock, trots att jag i brist på form istället använde ett gammalt durkslag från kockum, och jag har tjuvsmakat lite lite, och vad jag kunde utröna så var det dessutom gott. Hur gott får vi se i morgon, när den serveras med söt, god hemgjord sylt från i sommras!

2 kommentarer:

StyggaLillaLoppan sa...

hmm jag vet inte om jag smakat - är det en bohuslänsk specialité ?
I så fall har jag smakat det !

fortfarande imponerad utav dina kokkonster

PUSS

Familjen Färnevik sa...

Ja det ska det vara, en bohuslänsk, alltså... Vi har ätit den till efterrätt idag, och jag måste säga att den var väldigt god! Nästan så jag blev imponerad av mig själv! =)