söndag, mars 22, 2009

Gotlandsägg

Idag valde två av mina tre gotlandshönor att lägga sina första ägg! Damerna är 6 månader och 1 vecka gamla så det var gärna dax. En av dem hade visst inspirerats av svarthönsen och släppt sitt ägg från pinnen =/, dock blev det bara en liten spricka så det gick ju bra ändå, men den andra hade faktiskt haft vett att lägga sig i redet. Två fina, ganska mörkt bruna och lätt prickiga ägg på ca 50g/st blev det och jag är stolt och nöjd hönsmamma! =)

5 kommentarer:

Koola Viola sa...

Härligt, grattis! :o)

Familjen Andersson sa...

Otroligt, det har aldrig hänt mig. Det måste vara nåt särskillt som får dom att värpa från pinnen?

Familjen Färnevik sa...

Den första pinnvärparen (svarthönan) lade sina två första ägg på brädan, sedan dess har hon övergått till redet!

Vad gäller denna damen vet jag inte varför hon släppte ägg från pinnen, förhoppningsvis fortsätter hon inte utan hoppar ner på golvet nästa gång.

Kanske kände hon sig stressad av de där två drumlarna till ungtuppar som är helt parningstokiga, borde bara behålla en med tanke på att jag bara har tre stackars hönor, men vet inte vilken... (Jag vill ha kvar den ljusa, men den svarta har ju fina fjädrar mellan tårna ju...)

Familjen Andersson sa...

Du ska definitivt spara den svarta. Och inte bara för fjunen!
Den gråa färgen är grymt dominerande, du kommer ganska troligt få nästan bara svarta o bruna avkommor ..om det stämmer lika som här..
Förresten, kolla lanthönsklubbens album. En grå tupp framför en röd hönshus är farfar till mina höns!

Familjen Färnevik sa...

Jo jag ska spara bägge tupparna har jag tänkt! Den ljusa är ju nästan bara röd och vit, har bara ett par gråa stjärtfjädrar så han borde också vara lämplig att ha kvar. Ska kika på bilden och titta på farfarsfar! =)