torsdag, mars 05, 2009

Steg 1: smör

Vi har sedan några veckor konverterat till komjölk istället för kartongmjölk =) (vilken skillnad det är på mjölk och mjölk!) och är mycket nöjda med det valet. Ingen (kanske ohälsosam?) homogenisering, och ingen (kanske onödig?) pastörisering, utan kroppsvarm mjölk direkt från kossan. Härligt!

Med tillgång till riktig mjölk föds ju onekligen suget att göra mer än bara dricka den. (eller ja, det intresset väcktes ju långt tidigare, men kändes mer avlägset när jag var hänvisad till behandlad mjölk i kartong) Någonstans fick jag börja med min... förädling =), det blev med det allra enklaste: smör.

Med komjölken kommer ju också grädden som jag skummat av med sked efter att den flutit upp under nedkylningen. Gul, fin grädde. Vid första försöket förra veckan misslyckades jag dock totalt med att vispa den, kanske var den för kall? kanske var den för färsk? Kanske var fetthalten för låg?

Idag gick det dock bättre! Provvispade lite med snabbt och gott resultat, och blandade sedan i den grädde som fått stått framme sedan sent i gårkväll för att "nästan-surna". Snabbt tjock grädde, som även i lättvispat tillstånd är gul istället för vit.Sedan gick det fort. Den blev lite grynig, sedan började den separera sig, för att 30 sekunder senare förvandlats till gult smör och vit kärnmjölk. Nästan trolleri. =) Sila av vätskan, tvätta, knåda och salta. Stans godaste smör färdigt!Av 1 liter grädde blev det 350g smör (och 6,5dl kärnmjölk. undra vad jag ska hitta på med den...)

5 kommentarer:

Familjen Andersson sa...

BAKA PÅ SÅ KLART! Det är helt perfekt :)

Koola Viola sa...

Vad härligt!
*önskar jag hade en ko*

minigrisen sa...

Åh vad jag blev avundsjuk nu! Har ni egen ko eller köper du av "granngården"?

Familjen Färnevik sa...

Fam. Andersson: Ja baka på fungerar ju, men jag hittade ett ostrecept med kärnmjölk också, så jag är kluven vad jag ska hitta på... Blir sugen på att tjuvstarta osttillverkningen ju! Har köpt löpe också...

Minigrisen: nej tyvärr ingen egen ko, det är grannens som gäller. Men det är nästan ännu bättre, en ko tar både tid och plats vilket det är lite brist på här hemma... Så jag är helt klart nöjd med den här lösningen just nu. Jag slipper mjölka två gånger om dagen, slipper mocka och slipper fodra, men har ändå fri tillgång till prima mjölk. =)

git sa...

Baka godaste brödet och bred ditt hemma gjorda smör på, medans det fortfarande är varm. njut.
Ost kan du göra nästa gång.