måndag, mars 09, 2009

Ricotta & radonproblem...

Idag tillverkades ricotta i köket, ricotta är en italiensk lite smulig färskost som man har i/till mat och vissa desserter. De största skillnaderna med tillverkningen av den här osten jämfört med de andra fastare färskostar jag provat var dels att man använde vassla, dels att man hade salt i från början, dels att vätskan kokades i 10min istället för att bara hettas upp till en viss temp... Resultatet blev en mild, lite krämig men ändå smulig ost som vi åt i en mkt enkel pastarätt med örter, oliver och chili. Mycket gott! Nytt på problemfronten, ja för en sådan finns det ju alltid, är att vi fått resultatet av den 3 månader långa radonmätningen. Inget roligt svar, men på sätt och vis inte heeelt oväntat eftersom hela Falköping vilar på berggrund med mkt alunskiffer och vi bor i det närmaste jämte berget, men ändå. Vårat årsmedel ligger på 620, vad som räknas som okej att leva i är 200...

Att leva med dessa strålningsmänger fördubblar risken att drabbas av lungcancer innan man fyllt 75, från 2,5% till 5% för en ickerökare. Känns inte så bra, även om radon så sett är en betydligt mindre risk än rökning...

Nu gäller det att få fastställt vad radonet kommer ifrån, och komma till rätta med problemet, vilket tydligen kan kosta från 25000kr och uppåt... =/

Inte nog med detta, vi har även ett mindre prblem: diskmaskinen. Det började för några veckor sedan med att den stank avlopp trots nogrann rengöring. Nästa steg var att den inte fick vatten, vilket igår övergick till att den bara spolade och spolade vilket därmed läckte ut på plankgolvet. Inte tusan ska en 1 år gammal Bosch bara gå sönder sådär utan vidare!?

3 kommentarer:

lilian sa...

Rackarns!
Inte kul med radon- men inga skrämmande värden! Vet Ni var radonet kommer ifrån? Ur marken till grunden och upp genom trossbotten? Eller i mängder med vattnet??

Skönt att veta att det finns massor att göra med enkla medel för att minska exponeringen!!

MVH
Lennart

Linda Färnevik sa...

Det vet vi inte ännu, det ska till särskilda mätningar för att få reda på det. Det är nästa steg...

Nina sa...

fy fy fy läbbigt värre sådant där ...och ja maskiner går i sönder även om den är bara ett år...