torsdag, mars 05, 2009

Testing testing. =) Färskost

Kunde inte hålla mig, utan var tvungen att fortsätta testa lite! =)

Kärnmjölk blandades i upphettad helmjölk och blev så småningom en liten god vitlökssmakande ost med stuns i!Ville gärna hitta på ngt mer, så då testade jag ett annat recept ur samma bok där syran i citronsaft skulle få kaseinet i mjölken att fällas ut. Det lyckades, trots att jag tyckte ideen med citronsaft i ost var lite udda. Smaken? Friskt och tämligen milt och säkert gott på en grov smörgås. Men inte surt som man kanske skulle tro, faktiskt...
Färskosten över huvudtaget känns väldigt... proteintät, kan man säga så, när man äter den, och jag gillar det lite sega som omväxling. Den är absolut ngt som jag skulle kunna tänka mig att ha som proteinkälla bredvid när jag lagar vegetariska rätter med lite väl lågt proteininnehåll... Föresten, Vad heter den där sega osten man kan grilla? Undrar om man inte kan grilla sådan här färskost också...

Nästa test kommer bli bredbar färskost tror jag. Eller keso, jag har ju köpte löpe så det ska jag nog kunna åstadkomma. Måste ha mer mjölk först, den tar slut fort när man laborerar! =)

Kvar har jag nu bara vasslan, så jag får baka brödet att lägga smör och färskost på av den istället! =)

3 kommentarer:

StyggaLillaLoppan sa...

Halloumi ost! >Vet inte om stavningen är korrekt darling!

minigrisen sa...

Jösses vad roligt du har med alla experiment, och gott är det säkert med!

Familjen Färnevik sa...

Ja det är roligt!! Man måste ju testa! och än så länge har det blivit gott också! (de där två små färskostarna har jag redan ätit upp! =))

Nu är jag sugen på att göra ostkaka... Har aldrig gjort det faktiskt. Så snart maken kommer hem ska jag och hämta mjölk!