lördag, december 31, 2011

Det gångna året: 2011

Ännu ett år är till enda. Det har bara rusat förbi tycker jag, händelserikt och intensivt! På det stora hela känner jag mig väldigt nöjd med år 2011, det har varit ett glatt år, ett lyckligt år, även om det på många sätt varit en utmaning.

Årets absolut största händelse var förstås att vår älskade lilla Tilde föddes den 10 mars! Att bli tvåbarnsfamilj var förstås en omvälvande händelse (många säger ju att det är större omställning att få barn nr 2, än att få sitt första?) men jag tycker ändå att det gått förhållandevis smidigt. Detta trots att Tildes första halvår innebar många läkarbesök och sjukhusvistelser, men som tur är så har saker och ting till stor del ordnat upp sig för henne nu, och hon är en pigg och glad och alldeles underbar lite unge. Det är roligt att se hur mycket Alma och Tilde tycker om varandra också. Tänk att vi haft turen att få två så här fina barn!Nytt på gården är att vi äntligen fått in el i ladugården! Otroligt skönt att slippa sladdar över gårdsplanen för att ens få ledljus inne hos fåren vid kommande lammningar etc. Dessutom har det grusats upp ordenligt på hela gårdsplanen, framfartsvägen och även delvis bakom ladugården. Maskinhallen som nämndes i förra årsberättelsen har det däremot inte blivit mycket med. Men det var väl, egentligen, väntat. Det är tveksamt om den kommer upp år 2012 heller, men vi får väl se.

I år har virkesförsäljningen kommit igång på allvar, och även veden har fortsatt öka litegrann. Vi har producerat 2-300kubik mer ved än i fjol, men har ändå tvingats säga nej till en del kunder. Det vill vi förstås egentligen slippa... Förhoppningsvis ökar chanserna att lyckas med detta, i och med att vårt sorgebarn, den helt värdelösa vedprocessorn från Kellfri som bara vållat oss problem, gråa hår och stora hål i plånboken, fick stiga åt sidan för en riktig maskin. Den här gången blev det en Hakki Pilke 1x37. Jag tror inte vi kommer behöva ångra oss. Den var visserligen dyr i inköp, men i gengäld så kommer den med största sannolikhet fungera.

Stybbe har inte lönejobbat sedan i våras, och nu när hösten kom sa han upp sig på riktigt för att hedanefter jobba heltid på gården. Stort steg! Och läskigt... Men än så länge går det över förväntan bra och det känns faktiskt som att det kommer fungera! Många timmars arbete blir det förstås, och inte blir vi rika på det heller, men det är ju en väldig tillfredsställelse att vara sin egen och göra det man vill och tror på!

Årets framsteg på huset är förstås den nya ytterdörren (som ni snart ska få se mer av), samt ny kyl och frys och skåpsluckor i köket. Härligt att det händer lite även här, trots att just huset tyvärr är lågprioritet.

Vad gäller djuren så tvingades jag ta beslutet att sälja hästarna. Väldigt tråkigt, men även om jag saknar dem så går det väl inte att säga något annat än att det faktiskt blev bättre för hela familjen så här. Vi är numera även kaninlösa, då Almas lille Atjjo rymde i sommras.

Fåren är nu 30 till antalet, lever och frodas, och lammningen i våras gick mycket bra med tämligen få missöden. Om ett par månader föds nya lamm, varav en del har den bruna baggen Sigge som pappa. Detta ska förhoppningsvis resultera i lite bruna lamm, spännande!

Kycklingarna som kläcktes i våras är nu stora och värper för fullt. Just nu har vi ca 35 vuxna djur, och ett gäng ungdomar. Dessutom har det tillkommit några japanska vaktlar i hönshuset. Så nog finns det fortfarande gott om djur på "farmen", förlusterna till trots.

Årets odlingar gick väl en aning på sparlåga, men det blev gott om fina grönsaker ändå. Fick provat lite nya saker i landet och hittade nya favoriter. I växthuset mognade det dåligt pga bristen på värme, men det gav i gengäld desto mer gröna tomater och jag fick därmed chansen att göra extra mycket grön, god tomatmarmelad!

Planerna och drömmarna inför nästa år är som alltid fler än vad som rimligt är, men något som vi måste komma igång med är utbygge där vi ska ha nytt badrum. I övrigt får det bli som det blir känner jag, det är så mycket som behöver göras att det är svårt att veta i vilken ände man ska börja riktigt.


Länkar till tidigare år:
2010
2009
2008

1 kommentar:

Bondjantan sa...

Ville önska dig och familjen ett gott nytt år. Ser fram emot att följa dig 2012 och läsa om era nyheter!